Μεταξύ των κρατών αυτών συγκαταλέγονται η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λιχτεστάιν και το Μονακό.
Η Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ουρουγουάη συγκαταλέγονται στη λίστα των χωρών που δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στα διεθνή κριτήρια τραπεζικής και φορολογικής ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «ακατανόητη» την αντιμετώπιση αυτή, ενώ εξέφρασε τη διαπίστωση ότι στη λίστα συγκαταλέγονται ευρωπαϊκές χώρες, αλλά καμία πολιτεία των ΗΠΑ. Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ είχε κατονομάσει συγκεκριμένα ως φορολογικούς παραδείσους τις αμερικανικές πολιτείες του Ντελαγουέαρ, του Γουαϊόμινγκ και της Νεβάδας. «Εάν πρέπει να υπάρξει μια τέτοια λίστα, η Αμερική αξίζει σίγουρα μια καλή θέση».
Η δε Ελβετία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Χανς-Ρούντολφ Μερτζ, «αποδοκιμάζει τη διαδικασία και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του καταλόγου», και διαβεβαίωσε ότι «δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο», υπενθυμίζοντας την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στην οποία προέβη τον Μάρτιο.
Οι αρχές του Λιχτενστάιν από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να πάψουν να περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή, τηρώντας τα κριτήρια τραπεζικής ασφάλειας του ΟΟΣΑ, και έχουν ήδη ξεκινήσει διμερείς συζητήσεις με τη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν και με τις υπόλοιπες χώρες, και ιδιαίτερα τη Γαλλία, για το σκοπό αυτό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr