Οι ξένοι επενδυτές, αλλά και γενικότερα σύσσωμος ο επενδυτικός κόσμος εξακολουθεί να είναι υποψιασμένος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο στην ουσία αντικατοπτρίζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η οικονομία της χώραςαν και δεν έχει εισέλθει εξολοκλήρου στο τούνελ της κρίσης, απειλείται με επιτήρηση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να δανείζεται υπέρογκα για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες. Από την άλλη, οι Έλληνες επενδυτές, επαγγελματίες διαχειριστές, ιδιώτες και επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί ότι δύσκολα θα έρθει, τουλάχιστον προς στο παρόν, ουσιαστική ανάκαμψη. Κι αυτό έχει τους λόγους του. Κατ' αρχήν όλα τα κεφάλαια που έχουν βγει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την αγορά, θα επανεπενδυθούν στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως την αμερικάνικη. Τη Κυριακή ήταν ο κ. Μπεν Μπερνάνκι που έκανε λόγο για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης εντός του 2009 και λίγες μέρες πριν είχαν προηγηθεί η Citigroup, η JP Morgan και η Bank of America, που ενημέρωσαν τις αγορές ότι διάγουν το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το εννεάμηνο του 2007.
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αγορές, κυρίως τραπεζικών τίτλων, με αποκορύφωμα την υπεραπόδοση τίτλων, όπως αυτόν της Citigroup, που καταγράφηκε παραπάνω. Από την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις και εισηγμένες εξακολουθούν να έχουν σημαντική έκθεση στην επίφοβη για κανόνι περιοχή της Αν. Ευρώπης και των Βαλκανίων, παρά τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Τράπεζας της Ελβετίας για τιτλοποιήσεις δανείων που έχουν χορηγηθεί στις εν λόγω χώρες σε ελβετικό φράγκο. Αυτοί οι λόγοι κρίνονται από την αγορά ως πολύ σημαντικοί για να συνηθίσουν οι επενδυτές στις μικρές και ήπιες αντιδράσεις του Χ.Α., εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στη κυβέρνηση, καλώντας τη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην επαναπαυθεί στις δάφνες πώλησης της Ολυμπιακής.
Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Πειραιώς σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 15,2%, της Coca Cola κατά 14,9%, της Alpha κατά 12,4%, των ΕΛΠΕ κατά 11% και της Eurobank κατά 6,4% (μόλις την Παρασκευή ανάπνευσε η μετοχή από τις ρευστοποιήσεις αμερικανικών funds). Από το 40άρη τα μεγαλύτερα κέρδη απεκόμισε η Χαλκόρ κατά 15,58%, η Sciens κατά 14,29%, Alapis κατά 9,43%, Ελβάλ 9,38%, Μηχανική 9,01%, Jumbo 8,71% κ.ά.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr