Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, υπαγόμενες σε ένα σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολόγησης τους (εξωλογιστικό προσδιορισμό), εμφανίζονταν σταθερά κερδοφόρες και κατέβαλαν φόρους, αλλά και προκαταβολή φόρου. Κατά συνέπεια δεν δικαιολογείται σήμερα να τίθεται σε αμφιβολία η κερδοφορία τους και να αποκλείονται από τη διαδικασία του ΤΕΜΠΜΕ.
Ουσιαστικά πρόκειται για το μέγα πλήθος των μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Μελετητές Ιδιωτικών Έργων, Κατασκευαστές Ιδιωτικών και Δημοσίων Έργων), που συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίοι με τη δράση τους έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατ επέκταση τη δυνατότητα στη χώρα να μετέχει στην ΟΝΕ.
Υπό τις σημερινές συνθήκες, η επιβίωση όλων των μελετητικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την οικονομική κρίση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ.
Επιπροσθέτως, το ΤΕΕ θεωρεί απαράδεκτη και αυθαίρετη τη στάση των περισσότερων τραπεζών, οι οποίες επιλεκτικά προχωρούν σε δανειοδότηση μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ τεχνικών επιχειρήσεων, με τη δέσμευση είτε να καλύψουν ήδη δανειοδοτηθέντα κεφάλαια, είτε η επιδότηση να τοποθετηθεί σε νέα τραπεζικά προϊόντα. Και, πάντως, όχι για να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων της αγοράς.
Το ΤΕΕ καλεί τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των μικρομεσαίων τεχνικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και τις τράπεζες τη στάση τους, ώστε να μην οξύνονται περαιτέρω τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr