Οι ξένοι είναι άκρως απαισιόδοξοι για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές για πλείστους λόγους. Η διεθνής κρίση αποδεικνύεται για τις ελληνικές τράπεζες αφορμή και αιτία για την κατακρήμνιση των μετοχών. Σταδιακά αποδεικνύεται ότι κάτι άλλο βαθύτερο συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες και πιέζονται σε βαθμό τέτοιο που εμφανίζουν μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακά συμπεριφορές παγκοσμίως.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο κατά τα άλλα υγιής ελληνικός τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μια από τις 3 με 4 χειρότερες εικόνες παγκοσμίως ως προς την χρηματιστηριακή του συμπεριφορά. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τοξικά προϊόντα είναι αλήθεια. Τα επιτόκια μειώνονται άρα διευκολύνονται οι τράπεζες , τα 28 δις ευρώ του πακέτου στηρίζουν τον κλάδο , ανεργία εκρηκτική δεν υπάρχει στην Ελλάδα παρόλα αυτά αποτελεί απορίας άξιοπως οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν αυτή την εικόνα , την απογοητευτική εικόνα. Το επιχείρημα ότι το 2007 δημιουργήθηκε μια χρηματιστηριακή φούσκα που προσέλκυσε το κάθε hedge funds είναι αληθέςαλλά πλέον μετά τις μαζικές αποχωρήσεις των ξένων τους προηγούμενους μήνες έχει σε κάποιο βαθμό ατονίσει.
Το επιχείρημα ότι τα Βαλκάνια αποτελεί ναρκοπέδιο για τις τράπεζες είναι μεν πραγματικότητα αλλά από την άλλη 1) πολλές μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν παρουσία στα Βαλκάνια και 2) κάποια στιγμή στο μέλλον τα Βαλκάνια θα σταθεροποιηθούν και θα στηρίξουν εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες. Ως επιχείρημα είναι ρεαλιστικό ωστόσο τα Βαλκάνια επηρεάζει όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις χώρες. Το επιχείρημα του μικρού μεγέθους των ελληνικών τραπεζών πλέον έχει καταπέσει. Οι μεγάλες τράπεζες υποφέρουν περισσότερο με την κρίση καθώς μεγάλες τράπεζες σημαίνει και μεγάλα προβλήματα. Το ερώτημα παραμένει για οι ελληνικές τράπεζες ο υγιής ελληνικός τραπεζικός κλάδος κατακρημνίζεται;
Η απάντηση κρύβετε πίσω από τις αλήθειες που σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια. Ο Γ Κωστόπουλος με περίσσιο θάρρος και αυτό είναι προς τιμή τουέστειλε το μήνυμα στις τράπεζες να εμφανίσουν καθαρούς ισολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό ότι οι ισολογισμοί ορισμένων τραπεζών δεν είναι καθαροί. Πρώτο στοιχείο αδιαφάνεια στους ισολογισμούς, που σημαίνει ότι κρύβονται καλά πολλά προβλήματα.
Οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν στο μοντέλο ανάπτυξης «δώστε δάνεια σε όλους και παντού». Το μοντέλο αυτό έχει χρεοκοπήσει στην κυριολεξία. Οι επισφάλειες όχι μόνο θα αυξηθούν αλλά και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα όχι σε όλες τις τράπεζες αλλά σίγουρα κάποιες θα εκπλήξουν πολύ αρνητικά. Οι τακτικές των τραπεζών στα Βαλκάνια επίσης τίθενται υπό αμφισβήτηση. Όχι η επέκταση που είναι στρατηγικά σωστή αλλά η διαφάνεια της ανάπτυξης τους.
Δεν είναι δυνατό όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη να εμφανίζουν μεγάλες προβλέψεις και επισφάλειες λόγω Α. Ευρώπης και στην Ελλάδα οι τράπεζες να αναφέρουν ότι όλα βαίνουν καλώς ή ασφαλώς. Είναι απλό τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς. Οι λογιστικές αλχημείες αποτέλεσαν καθημερινό φαινόμενο για τις ελληνικές τράπεζες. Τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ορισμένους Έλληνες επιχειρηματίες , πως δόθηκαν , γιατί δόθηκαν τις εξασφαλίσεις υπάρχουν;
Είναι προφανές ότι μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών είναι ευσυνείδητοι και επαγγελματίες αλλά επίσης μια όχι ευκαταφρόνητη μερίδα αποτελεί την τάξη των επιχειρηματιών απατεώνων , ανίκανων, αλεξιπτωτιστών , αεριτζήδων. Πολλοί από αυτούς έχουν συνάψει δάνεια καιτώρα στην κρίση θα τα πληρώσουν; Επίσης το θέμα της κρατικοποίησης των τραπεζών παρ΄ ότι οι τραπεζίτες προσπάθησαν να το υποτιμήσουν ωστόσο δειλά πλέον κάποιοι δεν το αποκλείουν. Όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης υποχρεώνουν τους ξένους να είναι πολύ προβληματισμένοι για το ΧΑ.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπουν πτώση προς τις 1450 μονάδες και βάση τις 1200 μονάδες. Αν διασπαστούν οι 1200 τότε ίσως δούμε τις 800 μονάδες στο ΧΑ και τις 500 μονάδες στο S&P 500 όπως προβλέπει και ο καθηγητής Ρουμπίνι.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr