Για αβάσιμες προφάσεις που επικαλούνται οι τράπεζες κάνει λόγο και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Ο ίδιος αναφέρει, περίπτωση εταιρείας που δεν δανειοδοτήθηκε γιατί βρισκόταν σε διαδικασία περαίωσης. Και συμπληρώνει ότι πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα κενά που εμφανίζει το θεσμικό πλαίσιο δανειοδότησης, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ρευστό. Τελευταία στοιχεία του ΕΒΕΑ αναφέρουν ότι οι αιτήσεις για δάνεια έχουν φθάσει τις 50.000, ενώ έχουν ικανοποιηθεί μόλις 1.200. Τις περισσότερες αιτήσεις εμφανίζεται να τις έχει δεχτεί η Αγροτική Τράπεζα ξεπερνώντας τις 30.000.
Μακριά από τον στόχο του που είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βάρδα, πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ. Αναγνωρίζει ότι αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι και πολύ συνεπείς στα λογιστικά τους βιβλία, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκριση και την εκταμίευση δανείων. Από την άλλη, όμως, καταδικάζει την ελλιπή ενημέρωση που εξακολουθούν να έχουν αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών για το πρόγραμμα, αλλά και τις παράλογες εγγυήσεις που ζητούν επιπλέον από τους ενδιαφερόμενους.
Με «ρυθμούς χελώνας» υποστηρίζει ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ότι κινείται το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. Όπως ο ίδιος αναφέρει, σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 850.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% αυτών έχει θέμα ρευστότητας με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένες σε προμηθευτές και πελάτες. Ιδιοκτήτης βιοτεχνίας ο Πάυλος Ραβάνης αναφέρει ότι η έλλειψη ρευστού στην αγορά δεν του είναι άγνωστη, καθώς σημαντικό μέρος των πελατών του τον πληρώνει με οκτάμηνη επιταγή.
Την ίδια στιγμή καταναλωτικές οργανώσεις ετοιμάζουν ομαδικές αγωγές κατά τραπεζών που δεν εφαρμόζουν αποφάσεις είτε του Αρείου Πάγου είτε Υπουργικές. Τριακόσιες καταγγελίες έχουν συγκεντρωθεί μόνο στο ΕΚΠΟΙΖΩ και αφορούν την συνέχιση των τραπεζών να παίρνουν προμήθεια για διάφορες τραπεζικές εργασίες.
Εντωμεταξύ, ίσως και μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξηςκαι των τραπεζών, στο πλαίσιο της οποίας οι δεύτερες σκοπεύουν να ζητήσουν αύξηση του spread που λαμβάνουν για τα επιδοτούμενα δάνεια από 2,1% που είναι σήμερα σε 3,1%.
Δ. Κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr