Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι εταιρίες, που δραστηριοποιούνται και στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού υποχρεούνται να τεκμηριώνουν τις τιμές στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους. Στόχος της ρύθμισης του ΥΠΑΝ είναι, μέσα από το συνεχή έλεγχο του κόστους αγοράς των προϊόντων ή των υπηρεσιών μεταξύ των παραρτημάτων εγχώριων ή αλλοδαπών πολυεθνικών ομίλων, η αποφυγή της τεχνητής διόγκωσης των τελικών τιμών πώλησης προς του καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρίες υποχρεούνται να υποβάλλουν τα απαιτούμενα στοιχεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης, εντός 4 μηνών και 15 ημερών από τη λήξη της διαχειριστικής τους χρήσης. Στους παραβάτες επιβάλλεται αυτοτελές χρηματικό πρόστιμο, που μπορεί να ανέρχεται σε ποσό ίσο με το 10% της αξίας των συναλλαγών, για τις οποίες δεν τέθηκε στην διάθεση του ελέγχου ο οικείος φάκελος τεκμηρίωσης ή δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα οι προβλεπόμενες καταστάσεις.
Με αφορμή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος σημείωσε τα εξής: «Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, μετά την καθιέρωση των κοστολογικών ελέγχων για τους εγχώριους προμηθευτές, της γνωστοποίησης στο ΥΠ.ΑΝ των συμφωνιών μεταξύ των προμηθευτών και του λιανεμπορίου και τη δημιουργία της ΥΠΕΑ, εκδώσαμε υπουργική απόφαση, με την οποία θεσπίζονται για πρώτη φορά κανόνες τεκμηρίωσης των τιμών με τις οποίες διακινούνται αγαθά και υπηρεσίες στο πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών, (transfer pricing). Μέσα από αυτήν τη διαδικασία διαμορφώνουμε ένα αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου, ώστε να εντοπίσουμε τυχόν υπερτιμολογήσεις στο πλαίσιο των συναλλαγών μεταξύ εταιρειών πολυεθνικών ομίλων. Σημειώνεται ότι λόγω της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου περισσότερο από το 60% των εμπορικών συναλλαγών στα προηγμένα κράτη αφορά ενδοομιλικές συναλλαγές.
Ζητούμε πλέον από τις επιχειρήσεις να είναι ξεκάθαρες απέναντι στους πολίτες. Ζητούμε να δικαιολογούν με στοιχεία τις τιμές και να τηρούν ίσες αποστάσεις στις ενδοομιλικές τους συναλλαγές. Έτσι ξεκαθαρίζεται με τρόπο, αποτελεσματικό και σαφή, το θέμα, που απασχολεί συχνά της δημοσιότητα, με τις αδικαιολόγητες διαφορές στις τιμές όμοιων προϊόντων που διακινούνται τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. Συνεχίζουμε σταθερά και αποφασιστικά την προσπάθειά μας για κανόνες διαφάνειας που θα επιτρέπουν την λειτουργία του ανταγωνισμού προς όφελος των υγιών επιχειρήσεων και των καταναλωτών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr