ΕΒΟΛ
Τα στενά περιθώρια του νομού Μαγνησίας, όπου και εδρεύει πέρασε τα τελευταία χρόνια η συνεταιριστική οργάνωση ΕΒΟΛ, σύμφωνα και με τον πρόεδρό της Νικήτα Πρίντζο. Όπως ανάφερε ο ίδιος, η διοίκηση της ΕΒΟΛ αποφάσισε να αξιοποιήσει την θερμή απήχηση που βρίσκουν τα προϊόντα της με αποτέλεσμα να διεισδύσει και σε άλλους νομούς, όπως Λάρισα, Φθιώτιδα, Εύβοια, Θεσσαλονίκη και από το 2007 να κατέβει και στην Αθήνα, τοποθετώντας τα προϊόντα της αρχικώς στον ΑΒ και εν συνεχεία στον Σκλαβενίτη, τη Carrefour αλλά και σε όλα τα σημεία με βιολογικά είδη.
Μολονότι η οργάνωση δραστηριοποιείται σε όλη την γκάμα των γαλακτοκομικών ειδών, τα βιολογικά της αποτελούν κατά τον ίδιο, το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Ιδιαίτερα αναφορά κάνει ο ίδιος στο βιολογικό κατσικίσιο γάλα, η πρώτη ύλη του οποίου προέρχεται από μία αυτόχθονη φυλή γιδιών σκοπέλου- που βρίσκεται στα Δυτικά Χωριά του Πηλίου. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία πέρυσι δραστηριοποιήθηκε και στην κατηγορία της βιολογικής φέτας και στο βιολογικό γαιούρτι.
Συνολικά σήμερα η ΕΒΟΛ παράγει 28 κωδικούς, οι οποίοι αν και διανέμονται επί ελληνικού εδάφους και μόνο, όπως αποκαλύπτει ο Νικήτας Πρίντζος ο στόχος είναι να διοχετευτούν και σε ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού με πρώτη προτεραιότητα την Αγγλία. Η δυναμικότητα επεξεργασίας της μονάδας είναι 30 τόνοι αγελαδινό γάλα, 15 τόνοι αιγοπρόβειο και 5 τόνοι γίδινο γάλα.
Προκειμένου να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα των προϊόντων μας αλλά και να υποστηρίξουμε τους συνεργάτες-κτηνοτρόφους μας, πληρώνουμε την πρώτη ύλη ακριβότερα από όλους τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς. Συγκεκριμένα, 0,50 ευρώ το αγελαδινό συμβατικό, 1,05 το πρόβειο συμβατικό, 0,85 ευρώ το γίδινο βιολογικό, 1,20 ευρώ το βιολογικό πρόβειο, 0,82 ευρώ το αγελαδινό βιολογικό και 0,67 το συμβατικό γίδινο.
Και συνεχίζει παρά τις τιμές που καταβάλλουμε για την αγορά πρώτης ύλης, η ΕΒΟΛ είναι μια κερδοφόρο επιχείρηση με αποτελέσματα άνω του 1 εκατ. ευρώ και έσοδα της τάξκεως των 22-23 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στο μέλλον, ο ίδιος ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διεύρυνση της γκάμας των κωδικών ανάλογα και με τις διατροφικές συνήθειες του Ελληνα καταναλωτή και η ολοκλήρωση των προγραμματιζόμενων επενδύσεων. Ηδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός εργοστασίου ζωοτροφών συνολικού κόστους 1,8 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της γαλακτοβιομηχανίας για αύξηση της δυναμικότητας, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 εκατ. ευρώ.
ΕΑΣ Λαρίσης, Τιρνάβου και Αγιάς
Την είσοδο της στην αγορά των γαλακτοκομικών ειδών εγκαινίασε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαρίσης, Τιρνάβου και Αγιάς εξαγοράζοντας την πλειοψηφία ενός παραδοσιακού τυροκομείου στον Πυργετό στα περίχωρα του Ολύμπου. Επένδυση που ανήλθε στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ο στόχος της κίνησης αυτής αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Θανάσης Κοκκινούλης ήταν να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τις ευκαιρίες που δημιούργησε η ευρωπαϊκή αναγνώριση της φέτας ως κατεξοχήν ελληνικό προϊόν ονομασίας προέλευσης. Όπερ και εγένετο. Η Ενωση παράγει εδώ και καιρό φέτα με το σήμα Τέμπη, ενώ από τον Νοέμβριο ξεκίνησε παραγωγή και στο γιαούρτι. Τα πλάνα όμως της Ένωσης, όπως αναφέρει ο Θανάσης Κοκκινούλης, δεν σταματούν εδώ. Έχει ήδη συνταχθεί φάκελος για την δραστηριοποίηση της εταιρείας και στο γάλα υψηλής παστερίωσης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η Ενωση έχει δρομολογήσει επενδύσεις στην υπάρχουσα μονάδα της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ.
Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων
Με 36 κωδικούς στο χαρτοφυλάκιό της η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων δίνει πολλά χρόνια τώρα δυναμικό παρόν στον χώρο των γαλακτοκομικών ειδών. Παρουσία που σκοπεύει να εντείνει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Αχιλλέας Λιούτας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δρομολογηθεί μία σειρά από επενδύσεις στην εργοστασιακή μονάδα της εταιρείας Τρίκκη, την οποία η Ενωση ελέγχει κατά 85% -ενώ το υπόλοιπο 15
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr