Ο κίνδυνος μαζικών ρευστοποιήσεων υπό την μορφή χιονοστιβάδας μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Μόνη εξαίρεση είναι η Ελλάδα υποβαθμιστεί εκ νέου από τους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους Standard and Poors , Moodys και FITCH. Πρακτικά οι ξένοι για να υποχρεωθούν εκ του νόμου σε αποεπένδυση από τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να υποβαθμιστεί ακόμη 3 φορές η ελληνική οικονομία και να βρεθεί στην έσχατη κατηγορία εξέλιξη που φαντάζει απίθανη. Όμως αυτή την περίοδο όπου το spread κινείται στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του2,50%υψηλότερα από την Γερμανία και 1% υψηλότερα από την Ιταλίαόταν πριν 1,5 χρόνο η διαφορά έναντι των γερμανικών ήταν στο 0,40%εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον ποιοι ξένοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με έρευνα στους primary dealers και σε ξένους επενδυτές προκύπτει ότι desks , επενδυτές από το Λονδίνο καλύπτουντο 60% των δημοπρασιών ομολόγων , το 20% από χώρες της Benelux , περίπου 10% η Γαλλία και 10% ο υπόλοιπος κόσμος. Οι ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνονται στο Λονδίνο αγοράζουν συνήθως το 20% των δημοπρασιών. Οι ευρωπαίοι είναι οι πιο σταθεροί επενδυτές των ελληνικών ομολόγων. Όσον αφορά το είδος των επενδυτών περίπου 40% τράπεζες και κεντρικές τράπεζες. Οι funds managers αγοράζουν το 35% , τα pension funds 20% και τα Hedge funds περίπου 5%.
Ποιοι διαθέτουν ελληνικά ομόλογα;
Πέραν των 21 βασικών διαπραγματευτών αγοράς 5 ελληνικές και 16 ξένες τράπεζες π.χ. Citigroup , J P Morgan , Morgan Stanley , Merrill Lynch , Nomura , HSBC, Barclays,Royal bank of Scotland κ.α. που κατέχουν σε μέσους όρους από 200 εκατ έως 1 δις ευρώ , συμμετέχουν ενεργά και πολλά funds. Θα πρέπει να σημειωθεί ότιοι 16 ξένες τράπεζες που συμμετέχουν στην Ελλάδα ως βασικοί διαπραγματευτές αγοράς κατέχουν ομόλογα ύψουςαπό 8 έως 10 δις ευρώ συνολικά. Οι 5 ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα πάνω από 30 δις ευρώ. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία του ΟΤΕ, ΙΚΑ, των τραπεζών , ΤΣΜΕΔΕ ΟΓΑ ,ΤΕΒΕ , διατηρούν πολύ μεγάλες θέσεις.
Το ενδιαφέρον των ξένων ήταν έως πρότινος μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε κοινοπρακτική έκδοση εμφανίζονταν 300 διεθνείς επενδυτές ώστε να αγοράσουν ομόλογα. Μεταξύ των ξένωντραπεζών και funds που διατηρούν μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται η Βελγική Dexia που κατείχε πάνω από 6 με 7 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα όπως και η Defa οι οποίες πούλησαν το τελευταίο διάστημα συμβάλλονταςκαι στην αύξηση του spreads.
H Citigroup κατέχει ομόλογα περί τα 800 εκατ με 1 δις ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία του Βελγίου, Ολλανδίας και Ιρλανδίας κατέχουν το καθένα από 200 με 250 εκατ ευρώ ελληνικά ομόλογα. Από τις Κεντρικές Τράπεζες πέραν των ευρωπαϊκών παραδοσιακά αγοραστής των ελληνικών ομολόγων είναι της Σιγκαπούρης με θέσεις κοντά στα 500 εκατ ευρώ και της Κίνας με 200 εκατ ευρώ της Νορβηγίας με 250 εκατ ευρώ κ.α.
Η Ιταλική Unicredito με 100 εκατ ευρώ , το KLP ασφαλιστική εταιρία της Νορβηγίας 100 εκατ ευρώ, το CAPULA αγγλικό fund 100 εκατ ευρώ το ETERA Φιλανδικό fund 80 εκατ. , το AP Fonden Σουηδικό ασφαλιστικό ταμείο 80 εκατ , το Cardif Γαλλικό asset management 130 εκατ ευρώ, το CIAL Credit ind Lorain γαλλικό fund 120 εκατ ευρώτο Γερμανικό EuroHypo 200 εκατ ευρώ , η Γερμανική τράπεζα DZ Bank 150 εκατ ευρώ η ιταλική Mediobanca 100 εκατ υρώ , η Νοτιοαφρικανική Standard Bank 160 εκατ ευρώ η Γαλλική BFT 60 εκατ ευρώ η BankHaus 150 εκατ ευρώ η Danske 50 εκατ ευρώ η Nordbank 180 εκατ , η Ισπανική Caixa Destral 150 εκατ ευρώ η KBC η Βελγική 80 εκατ ευρώ , η Γερμανική Hamburger Sparkasse150 εκατ ευρώ, η BQ Suisse περίπου 350 εκατ ευρώ , το Ισπανικό fund Europensiones100 εκατ, το ιρλανδικό AIB 120 εκατ , το γερμανικό fund manager DWS 150 εκατ , το αμερικανικό fund OAK Hil 180εκατ. η ιταλική Abax Bank 50 εκατ , η Ιαπωνική Mizuho 100 εκατ , η Ισπανική Banesto 80 εκατ ευρώ , το Centaurus 180 εκατ η Nomura 250 εκατ ευρώ η Mitsubishi 300 εκατ ευρώ και πολλοί άλλοι.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr