Την ίδια στιγμή όμως σε πολλές χώρες στην Ευρώπη δίδεται μάχη ώστε να αντλήσουν μέσω δημοπρασιών κεφάλαια. Η Γερμανία πραγματοποίησε δημοπρασία 10ετών ομολόγων η οποία όμως δεν καλύφθηκε πλήρως ζητούσε 6 δις τελικά συγκέντρωσε 4,1 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι η πιο ασφαλής οικονομία της Ευρώπης με βάση τις αγορές ομολόγων δεν κατάφερε να καλύψει την δημοπρασία της γεννά ερωτηματικά σοβαρά για τις υπόλοιπες χώρες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Γαλλία πρόσφατα συγκέντρωσε μέσω εντόκων γραμματίων 9 δις ευρώ και επειδή έχει μεγάλες ανάγκες ο προϋπολογισμόςτης χώραςκαι επειδή το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο την ερχόμενη Δευτέρα (μια μέρα νωρίτερα από την Ελλάδα) επανέρχεται με νέα έκδοση 8 δις ευρώ. Το επιτόκιο των εντόκων στην Γαλλία κινείται κοντά στο 1,7%. Ταυτόχρονα διενήργησε και δημοπρασία 10ετών 15ετών και 30ετών ομολόγων μαζί οι οποίες καλύφθηκαν κατά 1,57 ,1, 73 και 2 φορές αντίστοιχα. Από αυτές τις δημοπρασίες η Γαλλία συγκέντρωσε 6,3 δις ευρώ. Σε ανάλογες δημοπρασίες βραχυχρόνιων περιόδων προχωρούν και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.
Η τακτική της Ελλάδος
Είναι προφανές ότι το ελληνικό δημόσιογνωρίζει πλήρως τις τεράστιες ανάγκες που εμφανίζουν όλες οι χώρες της Ευρώπης , την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να συγκεντρώσουν κεφάλαια αλλά και τις δυσκολίες που θα κληθεί να επιλύσει.
Για τον λόγο αυτό προβαίνει στην έκδοση εντόκων 3μηνης , 6μηνης και 12μηνης διάρκειας. Τα έντοκα εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο χώρας σε σχέση με την 10ετία π.χ. απλά γιατί λήγουν πολύ πιο σύντομα. Επίσης τα έντοκα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες ως εγγύηση για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.Συνήθως στο παρελθόν τα έντοκα αγοράζονταν από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να τα διαθέσουν στους πελάτες τους. Την τρέχουσα περίοδο οι ελληνικές τράπεζες είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν το δημόσιο χρέος και θα προβούν σε σημαντικές αγορές όπως αναμένεται να κάνουν και οι ξένοι μέσω των 21 βασικών διαπραγματευτών αγοράς. Γιατί έχει κίνητρο μια τράπεζα να αγοράσει τα ελληνικά έντοκα; Με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών το επιτόκιο θα κινηθεί ανάλογα με την διάρκεια λήξης του εντόκου μεταξύ 3 και 3,5% δηλαδή κοντά στο επιτόκιο Lombard.
Όταν η Γαλλία με μικρότερο κίνδυνο χώρας πληρώνει 1,7% είναι εύλογο η Ελλάδα με μεγαλύτερο κίνδυνο χώρας να πληρώνει πάνω από 3% έως 3,5%. Αν διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα το επιτόκιο τα έντοκα θα γίνουν ανάρπαστα. Οι τράπεζες είναι εύλογο να επιθυμούν ένα περιθώριο κέρδους πάνω από 0,75% έως 1%. Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι οι τράπεζες θα στηρίξουν το χρέος και Εθνική , Alpha Eurobank Πειραιώς Emporiki και άλλες μέσω των βασικών διαπραγματευτών αγοράς θα προβούν σε αξιόλογες αγορές.
Δάνεια 7 δις. ευρώ ψάχνει η Ελλάδα τον Ιανουάριο - «Ντεμπούτο» με έντοκα γραμμάτια
Με έντοκα γραμμάτια ανοίγει το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει ήδη επισημάνει σε σχετικό δημοσίευμα ο «R». Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το πρόγραμμα για το 2009 προβλέπει την έκδοση 3ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων, με την πρώτη δημοπρασία να πραγματοποιείται στις 13 Ιανουαρίου και να αφορά στην έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ύψος των κεφαλαίων που φιλοδοξεί να αντλήσει στις 13 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών από την αγορά φθάνουν το 1,8 δις. ευρώ, επί συνόλου 7 δις. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα τον Ιανουάριο. Επτά ημέρες μετά θα ακολουθήσει η έκδοση ενός κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο θα αποσυμπιέζει προσωρινά την κατάσταση δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Το ομολογιακό - κοινοπρακτικό δάνειο 4 δις. ευρώ που θα διαχειριστεί ο ΟΔΔΗΧ, δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές, γεγονός, που μειώνει τον «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο για περιορισμένη κάλυψη του ποσού της έκδοσης. Τα ομόλογα του κοινοπρακτικού δανείου θα αγοραστούν από τράπεζες, οι οποίες με την σειρά τους θα τα πουλήσουν σε άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Στο Υπουργείο Οικονομικών «τρέμουν» ήδ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr