Πρωτίστως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τειρεσίας αποτελεί ένα σύστημα που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες ώστε να παρακολουθούνται οι πελάτες με βάση την συνέπεια τους. Αν ένας δανειολήπτης δεν πληρώνει τις δόσεις του π.χ. μετά την πάροδο 3 συναπτών δόσεων η τράπεζα ζητά το ποσό που έχει χορηγήσει να είναι άμεσα καταβλητέο και ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες υπαγωγής στην μαύρη λίστα του Τειρεσία.
Η διάρκεια υπαγωγής στον Τειρεσία ποικίλει ανάλογα με το είδος της συνεργασίας του δανειολήπτη με την τράπεζα. Π.χ. αν ένας δανειολήπτης δεν έχει αποπληρώσει καταναλωτικό αυτοκινήτου για πάνω από 3 δόσεις οπότε η τράπεζα προβαίνει στα απαραίτητα μέτρα και μεταξύ των άλλων πέραν της κατάσχεσης του αυτοκινήτου κ.α. ενημερώνει τον Τειρεσία για τον ασυνεπή πελάτη της.
Το φυσικό πρόσωπο που εντάχθηκε στον Τειρεσία για να εξέλθει από την μαύρη λίστα θα πρέπει να προβεί σε κάποιες κινήσεις «κάθαρσης». Αν δεν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του στον Τειρεσία απλά δεν μπορεί να λάβει δάνεια, κάρτες ή να έχει συναλλαγές με τράπεζες. Για το καταναλωτικό αυτοκινήτου θα πρέπει να προσκομίσει στον Τειρεσία βεβαίωση εξόφλησης του ποσού, χρέους στην τράπεζα και σε διάστημα 15 ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των συστημάτων. Όμως θα πρέπει να περιμένει 3 χρόνια ώστε το όνομα του να διαγραφεί από την λίστα του Τειρεσία και να μην ανιχνεύεται από τις τράπεζες οι οποίες ούτως ή άλλως γνωρίζουν το ιστορικό των καταναλωτών. Για επιταγή π.χ. το φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να περιμένει 5 χρόνια ώστε να διαγραφεί από την λίστα του Τειρεσία.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr