Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αναγνωρίζουν ότι τούτο θα επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια έσοδα, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι είναι και ένα αποτελεσματικό μέτρο για να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη καταφθάσει τα μηνύματα ταμειακής στενότητας που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος. Οι συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση του τζίρου έχουν «αφυδατώσει» οικονομικά το σύνολο του επιχειρηματικού κλάδου που δηλώνει ανήμπορος να τακτοποιήσει τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες υπό το βάρος των συμπτωμάτων της διεθνούς κρίσης, αδυνατούν να πληρώσουν τα επιπλέον ποσά του φόρου που ζητά η Εφορία. Και καλά, όταν ο φόρος αναφέρεται στα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά που είναι 500 ή 600 ευρώ για κάθε χρήση. Τότε το πρόβλημα για μία επιχείρηση είναι μικρό. Όταν όμως ο φόρος, ξεπερνάει κατά μέσο όρο τα 5.000 ευρώ ανά χρήση, όπως συμβαίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών αγνοεί το σημείωμα της περαίωσης που τους έστειλε η Εφορία, επιλέγοντας ως καλύτερη λύση τον φορολογικό έλεγχο και τα τσουχτερά πρόστιμα που τον συνοδεύουν. Η περιορισμένη ανταπόκριση που δείχνουν οι επιχειρήσεις στο μέτρο της περαίωσης, «καθρεφτίζεται» και στις εισπράξεις. Οι τελευταίες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν ξεπερνούν τα 120 - 130 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1 δις. ευρώ που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά και με δεδομένη την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να περιορίσει το ελεγκτικό «πρέσινγκ» στις επιχειρήσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία κανονικά λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου.
Με την παράταση στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι :
* Οι επιχειρήσεις, ξεφεύγοντας από τις προηγούμενες ασφυκτικές προθεσμίες, θα έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούν την υπαγωγή τους στην ρύθμιση. Ιδιαίτερα μετά την χρήση του πακέτου των 28 δις. ευρώ που θα κάνουν οι τράπεζες, η αγορά θα αποκτήσει σταδιακά το αναγκαίο οξυγόνο ρευστότητας.
* Είναι καλύτερα να περιοριστεί το ελεγκτικό «πρέσινγκ» στις επιχειρήσεις, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο αρνητικά αποτελέσματα επιφέρει στον κλάδο.
* Έτσι θα δοθεί χρόνος στο υπουργείο Οικονομικών να ασχοληθεί με τις διαρροές που είχε φέτος με τις δηλώσεις του ΕΤΑΚ και οι οποίες περιόρισαν σημαντικά τις φετινές εισπράξεις του φόρου από τα νομικά πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει ελέγχους σε ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και στις 21 Μονές του Αγίου Όρους που μέχρι στιγμής αρνούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Όσοι δεν υπέβαλλαν ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,5% και 2% αντίστοιχα ανά κάθε μήνα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο το 200%, ενώ «παγώνει» και κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Οι ελεγκτές θα έχουν ως βάση τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς από τις 45.000 που υποβλήθηκαν πέρυσι φέτος οι δηλώσεις ΕΤΑΚ έπεσαν στις 35.000. Στα 10.000 νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, όπως ξενοδοχεία, εμπορικές, βιομηχανικές και οικοδομικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ θα ξεσκονίσουν κάθε δήλωση ΦΜΑΠ, έντυπο Ε2 περί ενοικίων, συνιδιοκτησιών και νέων ακινήτων, Κτηματολόγιο, καθώς και αρχεία Δημόσιας Περιουσίας για Ιδρύματα, Κληροδοτήματα και Ταμεία κ.λπ., προκειμένου να εντοπίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δεν αποκλείεται μαζί με την παράταση για την περαίωση να ακολουθήσει και μία δεύτερη παράταση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ( οι συγκεκριμένες εισπράξεις είναι ζήτημα εάν φθάνουν τα 180 με 200 εκατ. ευρώ) , η οποία επίσης εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι από τις δύο αυτές ρυθμίσεις το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε να εισπράξει ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον 820 εκατ. ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr