Το εξαήμερο έγινε πενθήμερο στην Επίλεκτος ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν αποχωρήσει είτε οικιοθελώς είτε μέσω απολύσεων συνολικά 80 εργαζόμενοι της επιχείρησης. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Κάπουλας, πρόεδρος των εργαζομένων στην Επίλεκτος, η κατάσταση στον κλάδο είναι πολύ άσχημη τα τελευταία χρόνια. «Μιλάμε με συναδέλφους μας σε επιχειρήσεις του κλάδου και κυρίως με αυτούς που εργάζονται στα εργοστάσια του ομίλου Λαναρά που είναι κλειστά και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Αυτή την περίοδο λειτουργούμε κανονικά και επαναδιαπραγματευόμαστε κάποιες προσλήψεις εργαζομένων που απολύθηκαν αλλά και την επιστροφή σε εξαήμερη απασχόληση καθώς υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια στον ορίζοντα», σημειώνει ο κ.Κάπουλας.
Στην Ιντρακόμ αποχωρούν συνεχώς εργαζόμενοι, αλλά δεν έγιναν απολύσεις, αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Τσόκας, ο οποίος όμως σημειώνει πως οι εργαζόμενοι ζουν σε περιβάλλον ανασφάλειας λόγω της πορείας του κλάδου. Δεν αποκλείει κάποιες από αυτές τις αποχωρήσεις να έχουν γίνει μετά από διαπραγμάτευση, αλλά δεν επεμβαίνει ο σύλλογος γιατί δεν υπάρχουν καταγγελίες. «Η Κίνα έχει δημιουργήσει πρόβλημα στον κλάδο και από το 2000 μέχρι και σήμερα έχουν αποχωρήσει από τον όμιλο 1.300 περίπου άτομα. Έγιναν συζητήσεις με τη διοίκηση καθώς πρότεινε εξορθολογισμό δραστηριοτήτων, μέσω 100 απολύσεων και αντιδράσαμε με απεργία», αναφέρει ο κ.Τσόκας. Οι εργαζόμενοι στην Ιντρακόμ θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου.
Μεταξύ ενός κακού και ενός πολύ κακού επιλέγεις το πρώτο. Κάπως έτσι λειτούργησε ο Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος του ομίλου Νηρέα, ο οποίος αποκάλυψε ότι λόγω των συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη επέλεξε να απομακρύνει στελέχη και μάλιστα πρωτοκλασάτα που αμείβονταν έως και 10.000 ευρώ για να διατηρήσει την θέση 40 εργαζομένων που πληρώνονται με 1.000 ευρώ ο καθένας. Και όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά στην κρίση δεν πρέπει να πλήττονται μόνο οι χαμηλόμισθοι, ενώ παράλληλα όλοι ανεξαρτήτως -τσέπης- πρέπει να μάθουν να κάνουν θυσίες και να συμβιβάζονται και με λιγότερα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Υφαντουργίας κ. Ι. Ακκάς αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι, "απολύσεις δεν έχουμε κάνει. Το περασμένο καλοκαίρι εκπονήθηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο οποίο υπήχθησαν 40 άτομα. Περικοπές έγιναν σε εποχικό προσωπικό, το οποίο δεν χρειαζόταν". Ό ίδιος αναφέρει ακόμα οτι η εταιρεία λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα μείωσης λειτουργικών δαπανών, όπως η μεταφορά εξοπλισμού από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, ενώ ο όμιλος δραστηριοποιείται και στο βιοντίζελ, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες στην παραγωγή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην Πετζετάκις, Νίκο Αγγελή, συζητήθηκε προ ημερών το θέμα για διαθεσιμότητες (βλέπε απολύσεις), αλλά δεν προχώρησε καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Αυτό που έγινε όμως πριν από λίγο καιρό ήταν να παίρνουν οι εργαζόμενοι τα υπόλοιπα αδειών τις Παρασκευές και να μη λειτουργεί το εργοστάσιο στη Θήβα. Έτσι η επιχείρηση εξοικονομούσε και κάποια άλλα κόστη, όπως έξοδα για μεταφορά των εργαζομένων στη Θήβα, δηλαδή βενζίνες και άλλα. Για ένα χρονικό διάστημα δηλαδή το εργοστάσιο λειτουργούσε τέσσερις ημέρες.
Ενα άλλο μέσο που επιλέγουν οι εισηγμένες είναι η διαθεσιμότητα υπαλλήλων εναλλάξ, μέχρις ότου περάσουν τα δύσκολα. Η Μαίλλης επέλεξε την λύση αυτή. Ο διευθύνων σύμβουλος του διεθνοποιημένου ομίλου κ. Ι. Κούρουγλος αναφέρει ότι, "αποφασίστηκε από κοινού με τους εργαζομένους το να τεθούν εναλλάξ εκατό άτομα από το εργοστάσιο των Οινοφύτων και 40 από το εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης, σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου". O ίδιος διαβεβαίωσε ότι, "την περίοδο αυτή, επειδή μεσολαβούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως θα πληρωθούν κανονικά το Δώρο". Oι διαθεσιμότητα ξεκίνησε από το τέλος Νοεμβρίου και γίνεται εξαιτίας πτώσης των τιμών των πρώτων υλών, της πτώσης των τιμών και της εναρμόνισής τους στ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr