Τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για την ενοικίαση καταστημάτων, δεσμεύουν εμπόρους και ιδιοκτήτες για τουλάχιστον 12-13 χρόνια. Ωστόσο, αρκετοί εισοδηματίες εμφανίζονται πλέον πρόθυμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς η απειλή του να μείνει ξενοίκιαστο το μαγαζί για αρκετούς μήνες, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Προς το παρόν, η κρίση, φαίνεται σε τρεις τομείς:
-Eχει αρχίσει και «ξεφουσκώνει» ο αέρας. Ειδικά στους λιγότερο εμπορικούς δρόμους, οι ιδιοκτήτες δεν διανοούνται να ζητήσουν πολλά χρήματα μπροστά
-Συμβόλαια που λήγουν, ανανεώνονται χωρίς σημαντικές αυξήσεις. Επικρατεί η λογική του «κάλλιο πέντε και στο χέρι».
-Ακόμη και σε συμβόλαια που παραμένουν σε ισχύ, ξεκινά ένα άτυπο παζάρι ιδιοκτήτη-ενοικιαστή με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που φέρνει η κρίση.
Το πρόβλημα γίνεται περισσότερο αισθητό στους λιγότερο εμπορικούς δρόμους. Τα ξενοίκιαστα μαγαζιά πολλαπλασιάζονται ενώ το φαινόμενο γίνεται περισσότερο αισθητό εκτός Αθηνών. «Δεν ισχύει το ίδιο για τους φημισμένους εμπορικούς δρόμους αλλά και για τους χώρους που ενοικιάζονται εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Εκεί, οι τιμές κρατιούνται στο ύψος τους».
Αρμόδια στελέχη της κτηματαγοράς, επισημαίνουν ότι στην επαγγελματική στέγη (γραφεία και καταστήματα) η μεικτή απόδοση (yield) διαμορφώνεται γύρω στο 7-7,5%. Πρόκειται για το αποτέλεσμα που προκύπτει από την διαίρεση του ετήσιου ενοικίου ανά τετραγωνικό μέτρο, με την τιμή αγοράς. Στην ερώτηση «αν περιμένετε να πέσει η απόδοση το επόμενο χρονικό διάστημα» τα στελέχη της κτηματαγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικά. «Θα καταγραφούν μειώσεις αλλά όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας» απαντούν.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr