Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αισθάνονται τον πόνο δυο φορές περισσότερο μετά την απώλεια κάποιου ποσού χρημάτων, σε σχέση με το πόση ευχαρίστηση αισθάνονται μετά από την απόκτηση του ίδιου ποσού.Για το λόγο αυτό επιλέγουν να διατηρούν μετοχές που έχουν πέσει πολύ, ελπίζοντας ότι κάποτε θα επανέλθουν. Παρομοίως είναι δύσκολο να πραγματοποιήσουν μειώσεις στα έξοδά τους μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο. Αρνούνται, λένε οι ερευνητές, να συνειδητοποιήσουν την ήττα τους.
Η απάντηση όμως έχει δοθεί εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει ένα αρχαίο ρητό το οποίο λέει: «να ξοδεύεις λιγότερα απ΄ όσα κερδίζεις». Το πώς αυτό εφαρμόζεται είναι εξίσου απλό όπως εξηγούν οι αναλυτές: Βρείτε πού ξοδεύετε τα χρήματά σας, φτιάξτε ένα ρεαλιστικό πλάνο εξόδων το οποίο θα σας αποφέρει μηνιαίως μερικά έξτρα λεφτά, χρησιμοποιήστε τα για να πληρώσετε το χρέος σας και μόλις αυτό εξαλειφθεί αρχίστε να αποταμιεύετε.
Oλα είναι στο μυαλό μας, καταλήγουν οι αναλυτές. Αν κάποιος δει τις περικοπές στις δαπάνες του ως κάτι απαίσιο, που του το επιβάλουν εξωτερικοί παράγοντες, θα υποφέρει. Αν όμως το δει σαν μια επιλογή που θα τον βοηθήσει να αυξήσει πραγματικά και όχι επιφανειακά την ευημερία του, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας θα αυξηθούν εκθετικά.
Περσεφόνη Καρβούνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr