πρωτοβουλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, να προκαλέσει συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων ελεγκτικών εταιρειών, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Αλέξη Πιλάβιου) για την αντιμετώπιση λογιστικών ζητημάτων που δημιούργησε η κρίση επί των ισολογισμών των τραπεζών για τη χρήση του 2008, είναι χωρίς αμφιβολία χρήσιμη. Όμως δεν πρόκειται ποτέ να φέρει πίσω τα χαμένα, δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών, που ξαφνικά εξαϋλώθηκαν, γεμίζοντας με δεκάδες εκατομμύρια ζημιών τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων. Πράγματι ορισμένες εταιρείες παρουσίασαν τεράστιες ζημιές στο 9μηνο, πριν μάλιστα η διεθνής κρίση επηρεάσει έντονα και την ελληνική οικονομία. Με απλά λόγια δεν είναι ζημιές, που δημιούργησε η κρίση. Στον όμιλο Altec εμφανίστηκαν ζημιές 126 εκατ. ευρώ, στη Lavipharm 44 εκατ. ευρώ. Στο προηγούμενο τρίμηνο η ΒΕΤΑΝΕΤ παρουσίασε ξαφνικά ζημιές 9 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα αρνητικά νούμερα δεν ήρθαν από το πουθενά και δεν έγιναν στη διάρκεια ενός μόνο τριμήνου. Αν κάποιος αναζητήσει τις οικονομικές καταστάσεις παρελθόντων ετών θα διαπιστώσει ότι οι εταιρείες κουβαλούσαν ανείσπρακτες απαιτήσεις εδώ και χρόνια. Επίσης οι δήθεν πολύτιμες θυγατρικές τους δεν άξιζαν όσο τις αποτιμούσαν στις οικονομικές καταστάσεις, αλλά λιγότερο.
Το ζήτημα είναι τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι ορκωτοί ελεγκτές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διακοσμητική όπως έχει καταντήσει Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου. Γιατί, όπως λένε οι κακές γλώσσες, αρκετές από τις τρύπες που διαχρονικά ανοίχτηκαν είναι σίγουρο ότι μετετράπησαν σε χρυσοφόρες επενδύσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μέσω πλέγματος συνδεδεμένων ή φαινομενικά ασύνδετων εταιρειών (η αναφορά δεν περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες εταιρείες).
Ένα δεύτερο θέμα που γεννάται είναι γιατί οι επιχειρηματίες και οι λογιστές παρουσιάζουν τώρα αυτή την θλιβερή εικόνα αν και τα αποτελέσματα 9μήνου δεν ελέγχονται από ορκωτούς. Εδώ υπάρχουν τρεις εκδοχές: Ισως δεν μπορούν να κρατήσουν άλλο τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ισως γιατί δεν έχουν και πολλά να χάσουν γιατί οι τιμές των μετοχών τους τείνουν στο μηδέν. Και τρίτον γιατί στην περίπτωση που χρεοκοπήσουν θα έχουν για άλλοθι την κρίση.
Χρήστος Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr