Ως σύνολο ωστόσο η εικόνα κρύβει κάποιες θετικές παρουσίες, διαφοροποιήσεις οι οποίες είθισται ακόμα και σε περιόδους ύφεσης να διατηρούν μια ανελαστικότητα ζήτησης σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία. Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι ορατές όχι όμως τόσες σε πλήθος ώστε να δικαιολογούν μια αισιοδοξία σε ότι αφορά την συγκράτηση της επιβράδυνσης των εταιρικών κερδών. Οι πρώτες ενδείξεις του τριμήνου που βρίσκεται σε εξέλιξη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, την οικοδομική δραστηριότητα να παραμένει σε μεγάλη μείωση και την καθυστέρηση πληρωμών να εκτοξεύεται στο εμπόριο σε πρωτοφανή διάρκεια.
Το περιθώριο καθαρών κερδών στο γ τρίμηνο διαμορφώθηκε οριακά στο 2,8%, το χειρότερο καθαρό περιθώριο κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιριών τρίτου τριμήνου από το 2005, η δε συνεισφορά των εταιριών του εμπορίου διαμορφώθηκε σε 647 εκ. ευρώ λίγο παραπάνω από το 38% του συνόλου των κερδών των εταιριών του ΧΑ. Αν σε αυτό συνεκτιμηθεί ότι το δ τρίμηνο είναι ιστορικά το πιο αδύναμο από πλευράς συνεισφοράς κερδών και το καλύτερο από πλευράς τζίρων τότε η πιθανότητα εμφάνισης ενός ζημιογόνου δ τριμήνου στο σύνολο των εταιριών είναι αυξημένη αφού οι εταιρίες προσανατολίζονται να κλείσουν την χρήση στους αρχικούς στόχους των τζίρων και λιγότερο στους στόχους των κερδών. Εκτός από τους παράγοντες που αποδίδονται στην μειωμένη ζήτηση, στο κόστος πρώτων υλών και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μέρος της κάμψης της εταιρικής κερδοφορίας αποδίδεται και στην απροθυμία των εταιριών να πληρώσουν φόρο (συν τις προκαταβολές) ή μέρισμα την επόμενη χρήση κάνοντας μια διαχείριση της κατάστασης υπέρ της ρευστότητας του ισολογισμού. Τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν στασιμότητα στο εννεάμηνο (-1,4%) και επιβράδυνση κατά 14% στο γ τρίμηνο.
Σε γενικές γραμμές εκτιμούμε ότι η πορεία της χρήσης βαθμιαία επιδεινώνεται καθώς η ζήτηση στην πραγματική οικονομία μειώνεται αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των εταιριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαχείρισης του σταθερού κόστους παραγωγής. Συμπερασματικά θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι στο γ τρίμηνο οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες δούλεψαν περισσότερο για τις τράπεζες και λιγότερο για τους μετόχους τους.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο εννεάμηνο κατά 19,6%, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,3% και τα λειτουργικά κέρδη ειώθηκαν κατά 1,4%. 187 εταιρείες ήταν κερδοφόρες και 102 ζημιογόνες. Στα πρώτα στοιχεία από το δανεισμό των εταιριών η αρχική εικόνα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στην δομή της κατανομής των υποχρεώσεων. Οι εταιρίες έχουν στραφεί σε πιο μακροπρόθεσμα σχήματα χρηματοδότησης (ομολογιακά συν μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός) τα οποία είναι αυξημένα κατά 22% από την αρχή του έτους, μικρότερη αύξηση εμφανίζει ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός (+4%) ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες κατά 14% χρηματοδοτώντας τον κύκλο εργασιών (κεφάλαια κίνησης, προκαταβολές, επιταγές κλπ) που κινήθηκε σε περίπου ανάλογα επίπεδα. Σε επιμέρους κλάδους παρατηρείται σημαντική αύξηση των δανειακών υπολοίπων με χαρακτηριστικότερους αυτούς του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου (+30%), της Πληροφορικής (+77%) και Ιχθυοκαλλιεργειών (+17%)
Εκτιμήσεις vs Αποτελεσμάτων
Για τις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης που υπάρχει διευρυμένο δείγμα εκτιμήσεων τα δημοσιευμένα αποτελέσματα έπεσαν κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς αποδεικνύοντας το χαμηλό βαθμό προβλεψιμότητας της τρέχουσας συγκυρίας. Αν και στο εξάμηνο η ικανότητα πρόβλεψης ήταν καλύτερη (οριακές διαφορές) η εξεταζόμενη περίοδος έβγαλε νέες αβεβαιότητες στην επιφάνεια που σχετίζονται με προβλέψεις, επισφάλειες και αύξηση του κόστους πωληθέντων. Καλύτερη προσαρμογή εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος για τον οποίο υπάρχει ακόμα αξιόπιστη «καθοδήγηση» από τις διοικήσεις μετά τις πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών, γεγονός το οποίο μεταφράστηκε σε χειρουργικές εκτιμήσεις υψηλής ακρίβειας ακόμα και σε επίπεδο δεκαδικών ψηφίων (!). Σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις επισημαίνουμε την θετική εικόνα των εταιριών Μπήτρος, Ελγέκα, Ηρακλής, Αλουμύλ, Ιασώ, Inform Lycos και As
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr