Ζημιογόνες είναι 56 επιχειρήσεις με 18 να εμφανίζουν αύξηση ζημίας και 9 μείωση. 29 εταιρείας γύρισαν σε ζημιά από κέρδη.
Τα χειρότερα έρχονται λέει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής, Μάνο Χατζηδάκη, σοβαρή επιδείνωση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εταιριών στο γ' τρίμηνο της φετινής χρήσης. Μετά από ένα σχετικά ανθεκτικό πρώτο εξάμηνο η αρνητική εικόνα των εμποροβιομηχανικών κυρίως εταιριών αποτελεί προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων για την εταιρική κερδοφορία των επόμενων τριμήνων. Ως σύνολο ωστόσο η εικόνα κρύβει κάποιες θετικές παρουσίες, διαφοροποιήσεις οι οποίες είθισται ακόμα και σε περιόδους ύφεσης να διατηρούν μια ανελαστικότητα ζήτησης σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία. Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι ορατές όχι όμως τόσες ώστε να δικαιολογούν μια αισιοδοξία σε ότι αφορά την συγκράτηση της επιβράδυνσης των εταιρικών κερδών. Οι πρώτες ενδείξεις του τριμήνου που βρίσκεται σε εξέλιξη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, την οικοδομική δραστηριότητα να παραμένει σε μεγάλη μείωση και την καθυστέρηση πληρωμών να εκτοξεύεται στο εμπόριο σε πρωτοφανή διάρκεια. Το περιθώριο καθαρών κερδών έπεσε κάτω από το 5% τα δε λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν στασιμότητα. Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι στο γ τρίμηνο οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες δούλεψαν περισσότερο για τις τράπεζες και λιγότερο για τους μετόχους τους.
Για τις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης που υπάρχει διευρυμένο δείγμα εκτιμήσεων τα δημοσιευμένα αποτελέσματα έπεσαν κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς αποδεικνύοντας το χαμηλό βαθμό προβλεψιμότητας της τρέχουσας συγκυρίας. Αν και στο εξάμηνο η ικανότητα πρόβλεψης ήταν καλύτερη (οριακές διαφορές) η εξεταζόμενη περίοδος έβγαλε νέες αβεβαιότητες στην επιφάνεια που σχετίζονται με προβλέψεις, επισφάλειες και αύξηση του κόστους πωληθέντων. Καλύτερη προσαρμογή εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος για τον οποίο υπάρχει ακόμα αξιόπιστη «καθοδήγηση» από τις διοικήσεις μετά τις πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών, γεγονός το οποίο μεταφράστηκε σε χειρουργικές εκτιμήσεις υψηλής ακρίβειας ακόμα και σε επίπεδο δεκαδικών ψηφίων (!).
Σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις επισημαίνουμε την θετική εικόνα των εταιριών Μπήτρος, Ελγέκα, Ηρακλής, Αλουμύλ και As Company. Απογοητευτικά μεγέθη σε ΔΟΛ, Καθημερινή, Μαϊλλη, Πετζετάκη, Σπύρου, Eurobrokers, Elbisco, Sciens, Κυριακίδη, Ε.Β.Ζ, Κλωστήρια Ναούσης, Fieratex, Kλ. Ναυπάκτου, Ατλάντικ, Μαξίμ, Χαλυβδόφυλλα, Γενική Τράπεζα, Proton και Προοδευτική, συγκυριακοί λόγοι πίεσαν τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ καιτου Ο.Λ.Π. Σε γενικές γραμμές εκτιμούμε ότι η πορεία της χρήσης βαθμιαία επιδεινώνεται καθώς η ζήτηση στην πραγματική οικονομία μειώνεται αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των εταιριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαχείρισης του σταθερού κόστους παραγωγής. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στο περιθώριο κέρδους του γ΄ τριμήνου όπου παρά την πληθωριστική εικόνα του κύκλου εργασιών τα περιθώρια κέρδους υποχώρησαν με ιδιαίτερα επικίνδυνη διολίσθηση στο περιθώριο της καθαρής κερδοφορίας.
Παράγοντες που επηρέασαν το τρίμηνο
-H κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας είχε σαν αποτέλεσμα την συμπίεση των περιθωρίων κέρδους σε εταιρίες τσιμέντων, επεξεργασίας μετάλλων και οικοδομικών υλικών.
-Το ύψος ρεκόρ στο οποίο κινήθηκαν οι τιμές των καυσίμων λόγω των τιμών του πετρελαίου εκτός από την επίπτωση στο κόστος παραγωγής στην Ενέργεια, τις μεταφορές, την βαριά βιομηχανία και τον κλάδο χημικών συρρίκνωσαν σημαντικά τα καθαρά έσοδα της ακτοπλοΐας.
-Οι απεργίες σε λιμάνια και ΔΕΚΟ μείωσαν τις επιδόσεις των εν λόγω εταιριών. Επιπτώσεις από την απεργία υπήρξαν και σε εταιρίες από το χώρο του εμπορίου.
-Η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία δεν επέτρεψε την υποστήριξη των κερδών από έκτακτους παράγοντες.
9M 2008 Highlights
-Στον κλάδο των εταιριών επενδύσεων η διαφορά από έτος σε έτος στο συνολικό αποτέλεσμα από τον κλάδο περιορίστηκε στα 90 εκ. ευρώ (6Μ 2008: 110 εκ. ευ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr