Οπως τονίζει ο διεθνής οίκος, όπως μας διδάσκει η ιστορία, η επιμονή στην άμυνα είναι η στρατηγική υπεραποδίδει μέχρι σχεδόν το τέλος της ύφεσης της εταιρικής κερδοφορίας. Στις περιόδους ύφεσης, τόσο των αρχών της δεκαετίας του '90 όσο και του 2001-2002, η υπεραπόδοση των αμυντικών μετοχών μέχρι λίγους μήνες πριν τον πάτο της κερδοφορίας ήταν σαφέστατη. Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι αμυντικοί κλάδοι συνέχισαν να υπεραποδίδουν μέχρι και 2-3 τρίμηνα μετά το ναδίρ των εταιρικών κερδών. Η μοναδική και μεγάλη εξαίρεση ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 70 όπου οι αμυντικές μετοχές έμειναν πίσω κατά την διάρκεια της ύφεσης της κερδοφορίας, καθώς η αγορά άγγιξε τον πάτο πολύ νωρίς και πραγματοποίησε δυναμικό ριμπάουντ το 1975.
Ετσι, η Morgan Stanley αποφασίζει να στοιχηματίσει και πάλι υπέρ των αμυντικών τίτλων και ιδιαίτερα αυτών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών καθώς και τις Telefonica, Novartis, EDF και BAT.
O διεθνής οίκος συνεχίζει να στηρίζει τις μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς καθώς ιστορικά αυτές είναι που υπεραποδίδουν ενάντια αυτών με αδύναμους ισολογισμούς, ιδιαίτερα σε φάσεις οικονομικής ύφεσης και bear market των μετοχών. Ετσι, η M.S ψηφίζει «δαγκωτό» Total, Roche, Bayer, Telefonica και Nokia.
Oπως υπογραμμίζει, η στιγμή να στραφούμε προς τις κυκλικές μετοχές θα είναι έξι μήνες πριν τον πάτο των κερδών ανά μετοχή και έξι μήνες πριν το ναδίρ της αμερικάνικης αγοράς κατοικίας, κάτι που μπορεί να έλθει μετά το δεύτερο μισό του 2009.
Οπως άλλωστε σημειώνει σε άλλο report της η Morgan Stanley, με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου και τίτλο «Global Economics - Neither the Great Depression Nor Japan», η πρώτη συγχρονισμένη ύφεση των ανεπτυγμένων οικονομιών έδω και πανω από 50 χρόνια, αυτή που ζούμε δηλαδή, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2009 και οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται έντονα επίσης. Ο πληθωρισμός θα γυρίσει στα αρνητικά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αγγλία το 2009, και στην ευρωζώνη θα βρεθεί πολύ, κάτω του στόχου της ΕΚΤ.
Ομως, θα δούμε μία αναιμική και χλιαρή ανάκαμψη στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2009 και το 2010 και αντίθετα με αυτό που υποστηρίζουν πολλοί, δεν αναμένεται να ζήσουμε μία φάση πολυετούς αποπληθωρισμού.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr