Με δεδομένο το πάγωμα των κεφαλαιαγορών εάν δεν υπήρχε κυβερνητικό σχέδιο παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες ίσως να υπήρχε μια δυσκολία στην αναχρηματοδότηση τέτοιων ποσών. Το γεγονός όμως, ότι το κράτος θα παράσχει μεγαλύτερου ύψους εγγυήσεις και τίτλους προς τις ελληνικές τράπεζες 23 δις ευρώ με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, σημαίνει ότι η συνολική αυτή χρηματοδότηση θα επαρκεί όχι μόνο για αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων, αλλά και την άνετη χρηματοδότηση νέων πιστώσεων, ώστε η πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία το 2009 να είναι της τάξης τουλάχιστον του 10%.
Σημειωτέον, ότι ένα αξιόλογο ποσοστό των εξοφλήσεων ύψους 16 με 18 δισ ευρώ αφορά εγχώριες πηγές π.χ αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές εταιρίες, ταμεία κ.α. Όσον αφορά τα επιτόκια, ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι ''όταν το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες είναι υψηλό, μοιραία μετακυλιέται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στους δανειολήπτες, ενώ όταν γίνεται χαμηλότερο θα επωφελούνται.
Το σημερινό κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες είναι υψηλό, καθώς το 90% προέρχεται από καταθέσεις και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό από καταθέσεις προθεσμίας, όπου τα επιτόκια συνεχώς αυξάνονται.
Η ταυτόχρονη λειτουργία των προγραμμάτων όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η σταδιακή ενεργοποίηση της διατραπεζικής αγοράς και των λοιπών κεφαλαιαγορών, θα διαμορφώσουν στην πράξη συνθήκες χαμηλότερου κόστους στην άντληση τραπεζικών κεφαλαίων. Το όφελος αυτό θα μεταφερθεί στους δανειολήπτες'', καταλήγει ο κ Προβόπουλος.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr