Ο Chuck Akre είναι ένας πολύπειρος μάνατζερ ο οποίος τη χρονιά αυτή δε βρίσκεται και σε τόσο ευχάριστη θέση. Εταιρίες που κατέχει, όπως η FBR Focus Fund, η American Tower ή η CarMax χτυπήθηκαν άγρια από τον οικονομικό τυφώνα. Παρόλα αυτά, σε δηλώσεις του σε αμερικάνικο site χαρακτηρίζει εποχές όπως την τωρινή ως «νιρβάνα» για τον επενδυτή. Δήλωση περίεργη όχι όμως και ανεξήγητη.
Σύμφωνα με τον Chuck λοιπόν τρεις είναι οι ομάδες που θα έπρεπε να αγοράζουν μετοχές αλλά για διάφορους λόγους είτε αδρανούν ή απομακρύνουν τα λεφτά τους από την αγορά. Αυτές είναι οι ανεξάρτητοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν πανικοβληθεί, οι εταιρίες, που δεν ρίχνουν τις τιμές τους φοβούμενες ότι δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν της πιστωτικής κρίσης, και τα hedge funds, τα οποία ρευστοποιούνται για να ανταπεξέλθουν των απαιτήσεων για year-end redemptions.
Ως αποτέλεσμα έχουμε μια τεχνητή πίεση στις μετοχές, η οποία αναγκάζει εταιρίες με ισχυρά κεφάλαια, όπως η Apple, η eBay, η Nokia ή η Texas Instruments, να σημειώνουν πολύ μεγάλες μειώσεις στις τιμές των μετοχών.
Να λοιπόν που είναι η νιρβάνα του επενδυτή.
Σε λιγότερο από 10 μήνες, η αγορά βρίσκεται στο -40%.Παρόλα αυτά, αντί να αγοράζουν φτηνές μετοχές, οι τρεις προαναφερθείσες ομάδες τις πουλάνε. Τέτοια διάχυτη απαισιοδοξία, όπως επισημαίνουν αμερικανοί αναλυτές, έχει να δει η αγορά από τον καιρό του πολέμου στο Βιετνάμ και από την κερδοσκοπισμό του 1970. Όπως λέει όμως κι ο Chuck, η δεκαετία εκείνη ήταν μια πολύ καλή περίοδος για αγορά μετοχών.
Σήμερα ο Chuck Akre συγκαταλέγεται από τους ειδικούς μεταξύ των επιφανέστερων επενδυτών, μεταξύ των Warren Buffett, Charles Munger, Marty Whitman κ.α.. Ολοι αυτοί, και άλλοι πολλοί, δηλώνουν ότι τώρα είναι μια καλή περίοδος για αγορές, και δεν μένουν μόνο στα λόγια, αλλά αγοράζουν μαζικά και οι ίδιοι. Η πίστη, τελικά, είναι ένα θαυμάσιο πράγμα, ακόμα και για τον επενδυτή.
Ερση Καρβούνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr