Η παγίδα γίνεται κατανοητή δια του παραδείγματος: έχετε αγοράσει ένα διαμέρισμα 300.000 ευρώ με την σύζυγό σας «50-50». Δεν έχετε άλλο ακίνητο στην κατοχή σας. Σας αντιστοιχεί περιουσία 150.000 ευρώ. Δεν θα πληρώσετε τίποτα. Η σύζυγος όμως, θα πληρώσει και θα καταβάλει 150 ευρώ για την δική της περιουσία αξίας επίσης 150.000 ευρώ (σ.σ το ΕΤΑΚ είναι το 0,1% της περιουσίας του καθενός). Είναι προφανές ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια κατοικία και της συζύγου. Να όμως που δεν είναι προφανές και στις φορολογικές αρχές της χώρας. Η ιστορία έχει και συνέχεια: Ναι το διαμέρισμα έχει κλειστή θέση πάρκινγκ και αποθήκη. Τι σημαίνει αυτό; Πληρώνουν και οι δύο. Δεν υπάρχει αφορολόγητο για κανέναν και ας είναι η αποθήκη και το παρκιγκ της πρώτης κατοικίας.
Και ναταν μόνο αυτό. Το ζευγάρι του παραδείγματος, είχε την... ατυχία να αγοράσει το διαμέρισμα σε περιοχή η οποία υπάγεται στο κτηματολόγιο. Η έκπληξη ήταν και αυτή δυσάρεστη. «Θα πληρώσετε 35 ευρώ για το διαμέρισμα και 20 ευρώ για το πάρκινγκ και άλλα 20 για την αποθήκη» ενημέρωσε ο υπάλληλος βγάζοντας το άθροισμα: 75 ευρώ. Η ερώτηση που ακολούθησε απαντήθηκε με αφοπλιστική αμεσότητα: «75 ευρώ και δύο μαζί;». «Όχι βέβαια: 75 ευρώ ο καθένας».
Τι να πρωτοθυμηθεί το ζευγάρι. Λίγες ημέρες πριν υπογράψει τα συμβόλαια για την αγορά του διαμερίσματος, χρειάστηκε να πάει στην εφορία για να υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Γνώριζαν και οι δύο ότι η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται του φόρου μεταβίβασης. Στην εφορία όμως, οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, παύει να ισχύει το αφορολόγητο και πληρώνεται κανονικά ο φόρος μεταβίβασης (11%). Η μοναδική προσφορά-επιβράβευση στην διάθεση του ζευγαριού να αγοράσουν κάτι μαζί, ήταν μόνο μια μικρή έκπτωση της τάξεως του 10% στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Δεν είναι η πρώτη ιστορία φορολογικής τρέλας. Και σίγουρα δεν θα είναι η μοναδική...
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr