Υπενθυμίζεται ότι η S&P έχει κατατάξει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στην βαθμίδα BB+, η οποία είναι ένα μόλις «σκαλοπάτι» χαμηλότερα από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο, κατά την προηγούμενη αξιολόγηση του τον περασμένο Απρίλιο είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ως «θετικές», εξέλιξη η οποία σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προδικάζει, σύμφωνα με την πάγια πρακτική των οίκων αξιολόγησης, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε μεταγενέστερο χρόνο
Σημειώνεται, ότι ήδη ο οίκος αξιολόγησης DBRS έχει αναβαθμίσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.
Το κλίμα στην εγχώρια αγορά επηρεάστηκε αρνητικά και σήμερα από το διεθνή περίγυρο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς παγιώνεται η προσδοκία για τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το Bloomberg. Η έρευνα ευθυγραμμίζεται με τα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ που μίλησαν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές τις τελευταίες ημέρες. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Καζάκς δήλωσε ότι οι τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις δεν συνάδουν με μια μείωση το πρώτο εξάμηνο του 2024 και «το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα δούμε».
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 94 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4.33% από 4,20% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 2,78% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,55% από 1,48% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr