«Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ώθηση για επενδύσεις και ανάπτυξη, και η εργασία πρέπει να είναι πιο αποδοτική για τα νοικοκυριά. Πολλές ρυθμίσεις, εξαιρέσεις και προνόμια, από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταργηθούν, καθώς οδηγούν σε περισσότερη γραφειοκρατία και εμποδίζουν την ανάπτυξη», λέει ο πρόεδρος του ifo, Clemens Fuest, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης σε συγκρίσει με άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ifo, είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και, ως εκ τούτου, η προώθηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων. «Μια σταδιακή μείωση του φόρου εταιρειών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και η εισαγωγή κανόνων ταχύτερης απόσβεσης θα έδιναν την επειγόντως αναγκαία ώθηση», λέει ο Fuest.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ifo, η περισσότερη εργασία δεν αξίζει επαρκώς για τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επομένως, ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να μειωθεί στα κλιμάκια χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και να αυξηθούν τα αφορολόγητα επιδόματα. Οι εμπειρογνώμονες συνιστούν μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος μεταβιβάσεων: Όλα τα επιδόματα διαβίωσης θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε μια ενιαία μεταβιβαστική πληρωμή.
Η ελάφρυνση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μια μέτρια αύξηση του ΦΠΑ. «Μια υψηλότερη επιβάρυνση από τους φόρους κατανάλωσης είναι λιγότερο ανασταλτική για την ανάπτυξη από ό,τι η τρέχουσα εστίαση στους άμεσους φόρους, όπως οι φόροι εισοδήματος και οι φόροι εταιρειών», λέει ο Andreas Peichl, διευθυντής του Κέντρου Μακροοικονομίας και Ερευνών του ifo.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr