Iδιαίτερα ο κλάδος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (23,9%) και οι κατασκευαστές αγαθών (19,4%) τείνουν να καταστήσουν περισσότερα ευέλικτα ωράρια τηλεργασίας. Εν αντιθέσει, περιοριστικά μέτρα εφαρμόζουν οι κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (19,6%), η φαρμακευτική βιομηχανία (16,3%) και οι πάροχοι υπηρεσιών πληροφόρησης (16,2%).
Ο ερευνητής του Ifo Simon Krause αναφέρει πως «Μόνο το 8% των εταιρειών θα ήθελαν να αλλάξουν τους κανόνες τους σχετικά με την εργασία από το σπίτι. Παρά τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο, η εργασία από το σπίτι έχει καθιερωθεί».
«Από τον Απρίλιο του 2022, έχουμε υπολογίσει ένα σταθερό ποσοστό του 1/4 του συνόλου των εργαζομένων να εργάζονται από το σπίτι.Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα αποτελέσματα της έρευνας, δεν περιμένουμε να δούμε μείωση του ποσοστού», συμπληρώνει ο ερευνητής του ifo, Jean-Victor Alipour.
Το ποσοστό τηλεργασίας δεν πρόκειται να μειωθεί καθώς πλέον το 34,1% του συνόλου των επιχειρήσεων έχει σήμερα συμβόλαιο σχετικά με την εργασία από το σπίτι, ενώ ένα επιπλέον 15,4% χρησιμοποιεί κανονισμούς σε επίπεδο τμήματος ή ομάδας. Ακόμη, το 29,1% εργάζεται με ατομικές συμφωνίες, ενώ 31,2% δεν έχει κανέναν κανονισμό ή δεν εργάζεται καθόλου από το σπίτι.
Τα προαναφερόμενα ποσοστα όμως παρουσιάζουν αρκετες σημαντικές διαφορές: Το 49% των βιομηχανικών εταιρειών και το 32,6% των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, έχουν υπογράψει συμβόλαιο τηλεργασίας με τους εργαζομένους.
Οι κανονισμοί τηλεργασίας σε επίπεδο ομάδας και οι ατομικές συμφωνίες είναι λίγο πολύ εξίσου διαδεδομένες σε όλους τους οικονομικούς τομείς.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εταιρείες εμπορίου καθώς σχεδόν πάνω απο τον 50% δεν επιθυμεί τηλεργασία ή κανονισμούς σχετικά με την τηλεργασία.
Με ποσοστό 55,3% είναι περισσότερο πιθανόν μεγάλες εταιρείες να συνεργαστούν με μικρομεσαίες επιχειρήσεις , που το ποσοστό τους είναι 23,8%. Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν υψηλότερα ποσοστά από ότι οι μικρότερες σχετικά με τους κανονισμούς σε ομαδικό πλαίσιο, καθώς οι μικρότερες επιχειρήσεις διατηρούν περισσότερο ανεξάρτητους κανονισμούς ή δεν έχουν κανένα κανονισμό τηλεργασίας.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν απο έρευνα του Ifo Institute που διεξήχθη σε περισσότερες από 9.000 εταιρείες στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2023.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr