Συγκεκριμένα, φαίνεται πως αναζητά μία δημόσια δήλωση στήριξης από την ελβετική κεντρική τράπεζα, ενώ νωρίτερα η ΕΚΤ είχε αρνηθεί να βάλει πλάτη.
Το αίτημα προς την ελβετική κεντρική τράπεζα για μια καθησυχαστική δήλωση σχετικά με την οικονομική υγεία της Credit Suisse ήρθε μετά τη βύθιση των μετοχών της έως και στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού προηγουμένως είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή τους εν μέσω ενός ισχυρού sell-off, σύμφωνα με τρία άτομα που έχουν γνώση των σχετικών συνομιλιών.
Η Credit Suisse ζήτησε επίσης παρόμοια απάντηση από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, ανέφεραν οι δύο από τις πηγές, αλλά κανένα από τα δύο ιδρύματα δεν έχει ακόμη αποφασίσει να παρέμβει δημοσίως.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Axel Lehmann έλεγε ότι η κρατική βοήθεια «δεν αποτελεί θέμα» καθώς η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.
Έλεγε μάλιστα πως η τράπεζα έχει πάρει ήδη το "φάρμακό της". Ωστόσο, η συνέχεια ήταν αποκαρδιωτική με ένα κραχ που έκοψε την ανάσα των επενδυτών.
"Διαθέτουμε ρευστότητα και επαρκή κεφάλαια"
Μιλώντας στο Reuters, πάντως, o CEO της ελβετικής τράπεζας Ulrich Koerner δήλωσε ότι «η βάση ρευστότητάς μας είναι πολύ ισχυρή και τα κεφάλαιά μας ξεπερνούν τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών». «Εκπληρώνουμε και με το παραπάνω όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις», πρόσθεσε.
Σχετικά με το εάν υπάρχει σύνδεση με την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών SVB και Signature, ο Koerner ανέφερε πως η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν είναι με κανέναν τρόπο συγκρίσιμη με τα τεκταινόμενα στην Credit Suisse. «Σε μεταβατικές περιόδους δεν εκπλήσσει η συνέχιση των εκροών», δήλωσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε, «οι αδυναμίες μας σχετίζονται με τους χρηματοοικονομικούς ελέγχους και δεν έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματά μας».
Νωρίτερα η παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, της Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10%, πυροδωτώντας ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων και πτώσης της μετοχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr