Οι τρεις εταιρείες θα προκύψουν, θα επικεντρωθούν στις υποδομές, τους ημιαγωγούς και τις συσκευές.
Η εταιρεία έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές να κάνει αλλαγές μετά από ένα λογιστικό σκάνδαλο το 2015.
Αυτή την εβδομάδα, ο αμερικανικός κολοσσός General Electric ανακοίνωσε μια παρόμοια στρατηγική που θα οδηγήσει στη διάσπαση της ιστορικής εταιρείας.
Σημαντικές αλλαγές
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της Toshiba θα πραγματοποιηθεί spin off των δύο βασικών δραστηριοτήτων της εταιρείας - τη μονάδα ενέργειας και υποδομής, καθώς και τη λειτουργία συσκευών και αποθήκευσης.
Μετά την απόρριψη αυτών των δύο εταιρειών, η Toshiba θα συνεχίσει να κατέχει μερίδιο 40,6% στην εταιρεία παραγωγής chip Kioxia καθώς και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτή η αναδιοργάνωση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Η κίνηση αυτή έχει στόχο να αυξήσει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις της Toshiba μετά τις πιέσεις των μετόχων.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.
"Η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά φαίνεται αργή", δήλωσε ο Atul Goyal της επενδυτικής τράπεζας Jeffries, ο οποίος θα προτιμούσε ένα χρονοδιάγραμμα τριών έως έξι μηνών.
«Το 2023 είναι πολύ μακριά και δεν είμαστε σίγουροι τι άλλο θα αλλάξει από τώρα έως τότε».
Η Toshiba είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας, έχοντας τμήματα που κυμαίνονται από οικιακά ηλεκτρονικά μέχρι και πυρηνικούς σταθμούς.
Ωστόσο, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει τρομακτικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια καθώς αντιμετώπισε τις συνέπειες ενός λογιστικού σκανδάλου και τεράστιων ζημιών που συνδέονται με την πυρηνική της μονάδα στις ΗΠΑ.
Το 2015, ο τότε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας Hisao Tanaka παραιτήθηκε αφού η Toshiba δήλωσε πως είχε υπερεκτιμήσει τα κέρδη της κατά περισσότερο από 1 δισ. δολάρια.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο βρετανικός όμιλος ιδιωτικών μετοχών CVC Capital Partners έκανε μια αυτόκλητη προσφορά εξαγοράς της Toshiba για 20 δισ. δολάρια.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Nobuaki Kurumatani παραιτήθηκε εν μέσω μιας διαμάχης σχετικά με την προσφορά.
Στη συνέχεια, η Toshiba απέρριψε την προσφορά της CVC, κάτι που εξόργισε ορισμένους ακτιβιστές μετόχους.
Τον Ιούνιο, μια εξέγερση των μετόχων ώθησε τον πρόεδρο Osamu Nagayama επίσης να απομακρυνθεί από τη θέση του.
Η Toshiba χρονολογείται από τη δεκαετία του 1870 και για δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σύμβολο της οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας και της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας της χώρας.
Αλλά το 2015 η εταιρεία παραδέχτηκε ότι είχε υπερεκτιμήσει τα κέρδη της για έξι χρόνια, καθιστώντας την σύμβολο των πολλών σκανδάλων που πλήττουν την Japan Inc.
Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, η Toshiba πούλησε την επιχείρησή της με τσιπ το 2018.
Η ανακοίνωση διάσπασης της σε τρεις εταιρείες σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, αλλά υπογραμμίζει τον αυξανόμενο αντίκτυπο των ακτιβιστών επενδυτών που ανέτρεψαν με επιτυχία τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο.
Η διάσπαση των ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων είναι μακριά από την κοινή επιχειρηματική στρατηγική της Ιαπωνίας, επομένως μένει να φανεί αν θα είναι επιτυχής, καθώς και εάν αυτό είναι αρκετό για να ευχαριστήσει τους ακτιβιστές επενδυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr