Στην εταιρία MTA, στη βόρεια Ιταλία, κατασκευάζονται ηλεκτρονικά εξαρτήματα για μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, όπως η γερμανική BMW και η ινδική Tata. Και επειδή κανένα όχημα δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως αυτά της ΜΤΑ, η συνιδιοκτήτρια και υπεύθυνη μάρκετινγκ Μαρία Φαλτσέτι ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη όταν ο κορωνοϊός άρχισε να πλήττει τη βόρεια Ιταλία το Μάρτιο: «Η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να λειτουργεί τέλεια. Κάθε μέρα, κάθε ώρα. Και οι πελάτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ένα παρόμοιο προϊόν από άλλο προμηθευτή».
Μετά από μια διακοπή μερικών εβδομάδων, η παραγωγή στην ΜΤΑ ξεκίνησε και πάλι, με τους περισσότερους εργαζόμενους να έχουν επιστρέψει. Δεν έχουν όμως όλα επανέλθει, ακόμα στους καθιερωμένους ρυθμούς. Ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις έχουν μειωθεί στο 50%.
Η κρίση του κορωνοϊού έπληξε και την εταιρία επίπλων του Φιλίππο Μπέρτο έξω από το Μιλάνο. Ο κατασκευαστής επίπλων απεδείχθη ωστόσο τυχερός, μιας και, όπως σημειώνει η DW, εδώ και δύο δεκαετίες η εταιρεία του διαθέτει τα προϊόντα της και στο ίντερνετ. Εν τέλει η διαδικτυακή παρουσία αποδείχθηκε καθοριστική για την επιβίωση της εταιρίας επίπλων.
Νέο lockdown συνεπάγεται χρεοκοπία για πολλές εταιρίες
Κατά τη διάρκεια του lockdown ο Φιλίππο Μπέρτο έδινε πληροφορίες και συμβουλές για τα έπιπλά του σε πελάτες μέσω βιντεοκλήσεων: «Ήταν για μας μια σκληρή δοκιμασία. Είχαμε ωστόσο την ευκαιρία να δείξουμε στους πελάτες μας ότι είχαμε κάτι να αντιτάξουμε σε αυτή τη πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους στην Ιταλία».
Η εκπρόσωπος της ένωσης ιταλών επιχειρηματιών και επενδυτών AIFI Άννα Γκερβασόνι δηλώνει αισιόδοξη για το ξεπέρασμα της κρίσης: «Οι ιταλικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι είναι σε θέση να επιβιώσουν. Πολλοί επιχειρηματίες αναζητούν τώρα νέα προϊόντα, νέες αγορές, νέα επιχειρηματικά μοντέλα».
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για επιστροφή στην κανονικότητα η ιταλική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με συρρίκνωση τουλάχιστον 8%. Η Μαρία Φαλτσέτι από την MTA λέει ότι η εταιρία της έχει διδαχθεί από την κρίση και έχει προετοιμαστεί ακόμα και για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Για πολλές ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωστόσο ένα νέο lockdown θα συνεπαγόταν τη χρεοκοπία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr