Το 2016 προμήθευσε το 34% των αναγκών της Ευρώπης, ποσοστό που σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο σκοπεύει να διατηρήσει την επόμενη οκταετία και ενδεχομένως να αυξήσει στο 35% το 2025.
Στόχος της επίσης είναι να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της στην Σιβηρία ώστε να καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής και διανομής ούτως ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική
Η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτοποιηθεί από την Gazprom ιδιαίτερα μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία ωστόσο , η Gazprom διαθέτει και τα αποθέματα αλλά και τα δίκτυα ώστε να προμηθεύει την Ευρώπη με επάρκεια παρακάμπτοντας την Ουκρανία και διατηρώντας τις τιμές χαμηλές.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές το 2016 υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο δωδεκαετίας στα 167 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, ενώ για το 2017 , η ρωσική πλευρά προβλέπει να αυξηθεί στα 180 δολάρια, τιμή που σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ , εξακολουθεί να είναι κατά 30% φθηνότερη από την τιμή του LNG που έρχεται Ευρώπη από τις ΗΠΑ.
Ο κ. Μεντβέντεφ δεν ανησυχεί για το αμερικανικό LNG εκτιμώντας πως ο μεγαλύτερος όγκος θα διοχετευτεί τόσο προς την εσωτερική αγορά όσο και προς τις αγορές της Άπω Ανατολής, όπως άλλωστε συνέβη και το 2016.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ, από το 2019 το νωρίτερο θα αρχίσει η τροφοδοσία των ασιατικών αγορών και ειδικότερα της Κίνας μέσω των αγωγών που κατασκευάζονται τώρα, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και δεύτερο μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας της κινεζικής αγοράς με φυσικό αέριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr