Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ το 2020, αναμένεται να βοηθήσουν την ΕΕ να ανακτήσει έσοδα από εταιρίες που μείωσαν το φορολογικό τους βάρος δηλώνοντας κέρδη σε χώρες με χαμηλό ή μηδενικό φορολογικό συντελεστή.
Αυτές οι πρακτικές που χρησιμοποίησαν η Apple, η Amazon, η Google, η Starbucks και άλλες εταιρίες - όλες νόμιμες βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας - κλιμάκωσαν τις πιέσεις της κοινής γνώμης για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων για να κλείσουν αυτά τα κενά.
«Καταλήξαμε σε μια γενική προσέγγιση», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «τολμηρό βήμα» για τον περιορισμό αυτών των φορολογικών διαφορών, γνωστές ως "υβριδικές αναντιστοιχίες" (hybrid mismatches).
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα διασφαλίσει ότι οι υβριδικές αναντιστοιχίες κάθε τύπου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την φοροαποφυγή στην ΕΕ, ακόμα κι αν οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τρίτες χώρες», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση.
Η συμφωνία αναβάλλει την εφαρμογή των νέων κανόνων κατά ένα χρόνο έως τον Ιανουάριο του 2020 διότι κάποιες χώρες αναφέρθηκαν σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα εάν οι αλλαγές επέλθουν πολύ γρήγορα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από το 2022.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ανησυχίες των πολυεθνικών εταιριών, ο Σικλούνα δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν προτάσεις για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες δεν θα καταβάλλουν διπλούς φόρους στο πλαίσιο του νέου συστήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr