Στην ομαδική αγωγή που κατατέθηκε την Τρίτη σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο διευθυντής, ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία με το γενικό όνομα "John Doe", δηλώνει ότι οι συμφωνίες μεταξύ των υπαλλήλων και της Google, δημιουργού της ομώνυμης μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο, είναι παράνομα ευρείες και παραβιάζουν διάφορους πολιτειακούς εργασιακούς νόμους.
Ο ενάγων ισχυρίζεται ότι οι εμπιστευτικές συμφωνίες που είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία στην ουσία απαγορεύουν στους εργαζόμενους να πουν οτιδήποτε για την Google, ακόμα και μεταξύ τους. Ο ορισμός περί του τί υποπίπτει στην κατηγορία μη μεταβιβάσιμης και εμπιστευτικής πληροφορίας είναι, σύμφωνα με την εταιρεία όπως αναφέρει η αγωγή, "κάθε πληροφορία, χωρίς όριο, σε οποιαδήποτε μορφή που αφορά την Google ή τις εργασίες της Google που δεν είναι γενικά γνωστές".
Η αγωγή αναφέρει ότι οι εμπιστευτικές συμφωνίες παραβιάζουν πολιτειακούς νόμους που προστατεύουν το δικαίωμα των εργαζομένων να συζητήσουν τους μισθούς τους ή να δώσουν πληροφορίες σε κυβερνητικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google, που εδρεύει στην πόλη Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνιας και η οποία είναι θυγατρική της Alphabet, οι κατηγορίες "είναι αβάσιμες" και οι συμφωνίες επιστευτικότητας έχουν σχεδιαστεί για να προστατέψουν ευαίσθητες πληροφορίες , όχι να εμποδίσουν τους υπαλλήλους να συζητούν τις συνθήκες εργασίας των.
"Είμαστε ιδιαίτερα δεσμευμένοι σε μια ανοιχτή εσωτερική κουλτούρα, που σημαίνει ότι μοιραζόμαστε συχνά με τους υπαλλήλους μας λεπτομέρειες εγκαινίων νέων προϊόντων και εμπιστευτικές επιχειρηματικές ειδήσεις", είπε.
Η Google αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες σε μια προσφυγή από μη κατονομαζόμενο υπάλληλο στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο πρόσφατα προσέβαλλε τις εμπιστευτικές συμφωνίες και άλλες συμβάσεις εργασίας που μπορεί να αποθαρρύνουν εργαζόμενους από το να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν, στις εταιρείες T-Mobile USA, DirectTV και άλλες.
Στην προσφυγή, ο ενάγων είπε ότι για να επιβάλλει τις πολιτικές της, η Google αναγκάζει τους εργαζόμενούς της να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον μέσω ενός προγράμματος που ονόμασε "Stopleaks", μέσω του οποίου τους ζητά να καταγγέλουν την μετάδοση εμπιστευτικών πληροφοριών. Οι υπάλληλοι μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους ή να διωχθούν δικαστικά εάν παραβιάσουν τις συμφωνίες ή παραλείψουν να αναφέρουν τις διαρροές στη διεύθυνση, σύμφωνα με την αγωγή.
"Η Google συνεχίζει να επιμένει ότι οι Googlers (υπάλληλοί της) πρέπει να αποφεύγουν να μεταφέρουν σε άλλους ότι η Google παραβιάζει το νόμο ή θέτει τους καταναλωτές σε κίνδυνο", αναφέρεται στην προσφυγή.
Η απάντηση της Google
«Αυτή η μήνυση είναι αβάσιμη. Δεσμευόμαστε σε μια εσωτερική κουλτούρα που προάγει τον ανοιχτό διάλογο, που σημαίνει ότι συχνά μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους μας λεπτομέρειες που αφορούν στην κυκλοφορία προϊόντων και άλλες εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες. Η διαφάνεια αποτελεί λίθο της κουλτούρας μας. Οι όροι εμπιστευτικότητας με τους υπαλλήλους έχουν σχεδιαστεί με στόχο την προστασία των ιδιοκτησιακών εταιρικών πληροφοριών, ενώ δεν αποτρέπουν τους υπαλλήλους από το να γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικές με τους όρους και συνθήκες απασχόλησης ή θέματα που αφορούν στο χώρο εργασίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr