Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στόχος της άσκησης είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης κάθε τράπεζας, με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μια περίοδο τριών ετών ως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξουν τράπεζες που θα «περάσουν» ή θα «κοπούν» στην άσκηση καθώς το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων των τραπεζών (πυλώνας 2) δεν θα υπολογισθεί μηχανικά από τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής.
Οι τέσσερις κίνδυνοι
To δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής αντανακλά τους τέσσερις συστημικούς κινδύνους που θεωρήθηκαν από το ESRB ότι αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα:
α) Απότομη αύξηση των σημερινών πολύ χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων, ενισχυόμενη από χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά.
β) Αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.
γ) Αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου και του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης.
δ) Πιθανή πίεση σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα.
SOS για τα «κόκκινα»
Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής. Την πλήρη εικόνα έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με την επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που δημοσιοποίησε στις αρχές της εβδομάδας.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν στο 45,1% του συνολικού δανεισμού στο τέλος Μαρτίου 2016.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο, τότε η δυνατότητα των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία «θα επηρεαστεί σοβαρά επιδεινώνοντας τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση».
Μάλιστα από τις μελέτες της κεντρικής τράπεζας ήδη διαπιστώνεται κενό χρηματοδότησης της οικονομίας ύψους 34,5 δισ. ευρώ!
Τα «κόκκινα» δάνεια ανά κατηγορία είναι: 55,2% για τα καταναλωτικά, 44,6% για τα επιχειρηματικά και 42% για τα στεγαστικά.
Στην επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΤτΕ τονίζεται ότι αποτελεί ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι τα 2/3 του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους! Στα στεγαστικά είναι 70%, ενώ για τα καταναλωτικά στο 76%.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι περισσότερα από 40% των «κόκκινων» δανείων έχουν καθυστέρηση πάνω από 720 ημέρες με αυξητικές τάσεις.
Περισσότερα από 3 εκατ. φάκελοι δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από σύνολο άνω των 9,4 εκατομμυρίων.