Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ είναι σε καλό δρόμο για εβδομαδιαίο κέρδος άνω του 3%, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού που προκαλούνται από τις αυστηρότερες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και πιθανές παρόμοιες κινήσεις από τις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ελπίζουν ότι τα κινεζικά μέτρα τόνωσης που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα 15ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με στόχο τον σκιώδη στόλο των δεξαμενόπλοιων.
Επιπλέον, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμες -αν χρειαστεί- να ενεργοποιήσουν τη λεγόμενη «ανάπαυση» όλων των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν για να αποτρέψουν τη χώρα να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν ετησίως για πρώτη φορά σε επτά μήνες τον Νοέμβριο, λόγω των χαμηλότερων τιμών και των αποθεμάτων.
«Έχουμε δει μια μικρή ανάκαμψη στα περιθώρια των διυλιστηρίων από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, αλλά μην νομίζετε ότι δικαιολογεί τον όγκο των εισαγωγών αργού του Νοεμβρίου», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της ING.
Οι εισαγωγές αργού από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, πρόκειται να παραμείνουν υψηλές μέχρι τις αρχές του 2025, καθώς τα διυλιστήρια επιλέγουν να αυξήσουν την προσφορά από τον κορυφαίο εξαγωγέα, τη Σαουδική Αραβία, λόγω χαμηλότερων τιμών, ενώ τα ανεξάρτητα διυλιστήρια σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν την ποσόστωσή τους.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αύξησε την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2025 σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 990.000 bpd τον περασμένο μήνα, χάρη στα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της Κίνας, ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου.
Ωστόσο, προβλέπει πλεόνασμα για το επόμενο έτος, όταν τα κράτη εκτός ΟΠΕΚ+ πρόκειται να ενισχύσουν την προσφορά κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο bpd, με κινητήρια δύναμη την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει το επόμενο έτος με περαιτέρω μειώσεις, αφού τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν απροσδόκητα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,37% στα 70,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,40% στα 73,70 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί ελαφρά το φυσικό αέριο
Ήπια πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,243% στα 42,700 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,79% στα 2.687,99 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,11% στα 31,253 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,17% στα 4,2378 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,49% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0518 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,05% στο 1,2664 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,56% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8306 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr