Στη Συρία, οι αντάρτες εργάζονται για να σχηματίσουν κυβέρνηση και να αποκαταστήσουν την τάξη μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με τις τράπεζες και τον πετρελαϊκό τομέα της χώρας να επαναλειτουργούν την Τρίτη.
«Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή φαίνονται συγκρατημένες, γεγονός που οδήγησε τους συμμετέχοντες στην αγορά να τιμολογήσουν πιθανώς χαμηλούς κινδύνους μιας ευρύτερης περιφερειακής διάχυσης που θα οδηγήσει σε σημαντική διακοπή της προσφοράς πετρελαίου», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG, Γιπ Γιουν Ρονγκ.
Αν και η ίδια η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία και είχε ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν.
Η μεταβίβαση εξουσίας, η οποία ακολούθησε 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και έδωσε τέλος σε πάνω από 50 χρόνια βίαιης διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ, προκάλεσε ανησυχίες για περιφερειακή αστάθεια.
Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ενισχυθούν εάν η Federal Reserve πραγματοποιήσει αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της στις 17-18 Δεκεμβρίου. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αν και οι έμποροι περιμένουν να δουν εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας θα επηρεάσουν την περικοπή.
Οι απώλειες του πετρελαίου αντισταθμίζονται επίσης από τις αναφορές ότι η Κίνα θα υιοθετήσει μια «κατάλληλα χαλαρή» νομισματική πολιτική το 2025, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή θα ήταν η πρώτη χαλάρωση της στάσης της εδώ και περίπου 14 χρόνια, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ελάχιστες.
Οι εισαγωγές αργού της Κίνας αυξήθηκαν επίσης ετησίως για πρώτη φορά σε επτά μήνες, σημειώνοντας άλμα τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι.
Αλλά αυτή η αύξηση «ήταν περισσότερο συνάρτηση της αποθήκευσης αποθεμάτων παρά της βελτίωσης της ζήτησης», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM. «Η οικονομία θα τονωθεί μόνο με τη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος και των δαπανών, με την αύξηση της εγχώριας συνολικής ζήτησης που αντηχεί σε μια υγιή αύξηση του καταναλωτικού πληθωρισμού», συμπλήρωσε.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,34% στα 68,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,33% στα 71,90 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,758% στα 45,195 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,59% στα 2.700,79 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,15% στα 32,562 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,71% στα 4,2445 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0532 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,05% στο 1,2755 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8256 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr