Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους κρουζ στη Ρωσία την Τετάρτη, το πιο πρόσφατο δυτικό όπλο που της επετράπη να χρησιμοποιήσει με τέτοιο τρόπο, μια ημέρα μετά την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων.
Η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου είπε ότι η Ρωσία απάντησε την Πέμπτη το πρωί, εκτοξεύοντας διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία, στην πρώτη φορά που η Μόσχα χρησιμοποίησε έναν τόσο ισχυρό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η Ρωσία έχει πει ότι η χρήση δυτικών όπλων για να χτυπήσει το έδαφός της μακριά από τα σύνορα θα ήταν μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το Κίεβο λέει ότι για να αμυνθεί πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει τις ρωσικές βάσεις που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της εισβολής της Μόσχας, η οποία μπήκε στη 1.000η ημέρα της αυτή την εβδομάδα.
«Για το πετρέλαιο, ο κίνδυνος είναι εάν η Ουκρανία στοχεύσει τις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ενώ ο άλλος κίνδυνος είναι η αβεβαιότητα για το πώς η Ρωσία αντιδρά σε αυτές τις επιθέσεις», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη μέτρα πολιτικής για την τόνωση του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, εν μέσω ανησυχιών για τις απειλές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να αναστρέψει ξανά τις αυξήσεις της παραγωγής όταν συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, δήλωσαν τρεις πηγές του Οργανισμού που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Αρχικά είχε προγραμματίσει να αναστρέψει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής από τα τέλη του 2024 έως το 2025. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είπε ότι ακόμη και αν παραμείνουν οι περικοπές του ΟΠΕΚ+, η προσφορά πετρελαίου θα εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση το 2025.
Τις τιμές συγκρατεί ελαφρά η άνοδος των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 545.000 βαρέλια στα 430,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 15 Νοεμβρίου, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,04% στα 70,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,85% στα 74,14 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,701% στα 48,060 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,68% στα 2.669,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,16% στα 31,055 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,54% στα 4,1325 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0526 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,09% στο 1,2641 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8328 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr