Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική της επίθεση στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες την Κυριακή, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.
Σε μια σημαντική ανατροπή της πολιτικής της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια πηγή αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να χτυπήσει στην «καρδιά» της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για κλιμάκωση του πολέμου.
«Ο Μπάιντεν, επιτρέποντας στην Ουκρανία να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κουρσκ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μπορεί να δει τις γεωπολιτικές συνθήκες να επηρεάζουν ξανά το πετρέλαιο καθώς πρόκειται για κλιμάκωση της έντασης εκεί, ως απάντηση στα βορειοκορεατικά στρατεύματα που μπαίνουν στη μάχη», δήλωσε ο αναλυτής αγορών στην IG Τόνι Σάικαμορ.
Ο Σολ Κάβονιτς, ενεργειακός αναλυτής στο MST Marquee, επεσήμανε: «Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει μικρός αντίκτυπος στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, αλλά αν η Ουκρανία στόχευε περισσότερες πετρελαϊκές υποδομές θα μπορούσαμε να δούμε τις αγορές πετρελαίου να ανέβουν περαιτέρω».
Στη Ρωσία, τουλάχιστον τρία διυλιστήρια αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη μεταποίηση ή να μειώσουν τις εργασίες τους λόγω των μεγάλων απωλειών εν μέσω περιορισμών στις εξαγωγές, αύξησης των τιμών του αργού και υψηλού κόστους δανεισμού, σύμφωνα με πέντε πηγές του κλάδου.
Το μπρεντ και το WTI υποχώρησαν περισσότερο από 3% την περασμένη εβδομάδα λόγω αδύναμων στοιχείων από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, και μετά την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υπερβεί τη ζήτηση κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το 2025, εάν παραμείνουν σε ισχύ οι περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.
Επίσης, η παραγωγή διυλιστηρίων της Κίνας μειώθηκε κατά 4,6% τον Οκτώβριο από πέρυσι και η αύξηση της παραγωγής εργοστασίων της χώρας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία την Παρασκευή.
Οι επενδυτές ανησυχούν ακόμα για τον ρυθμό και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve που έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,64% στα 67,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,68% στα 71,51 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,506% στα 45,850 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 1,12% στα 2.598,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,54% στα 30,902 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,22% στα 4,0738 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0546 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,06% στο 1,2624 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8354 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr