Οι τιμές σταθεροποιούνται μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση των αποθεμάτων αργού και καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την εμφάνιση περισσότερων δημοσιονομικών κινήτρων για την τόνωση της οικονομίας της Κίνας.
Το μπρεντ και το WTI πρόκειται να υποχωρήσουν περίπου 6% αυτή την εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τις 2 Σεπτεμβρίου, αφού ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 και το 2025.
Οι φόβοι επίσης για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ισραήλ στο Ιράν που θα μπορούσε να διαταράξει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης έχουν αμβλυνθεί.
«Τα θετικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ συνέβαλαν στην άμβλυνση ορισμένων ανησυχιών για την ανάπτυξη, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να παρακολουθούν την πιθανή ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα μετά τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης», δήλωσε ο Χάνι Αμπουάγκλα, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην XTB MENA.
Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να τιμολογούν με πιθανότητα 92% μια μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve τον Νοέμβριο.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποστάγματος στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε δύο προγράμματα χρηματοδότησης που θα «ρίξουν» αρχικά 800 δισεκατομμύρια γιουάν (112,38 δισεκατομμύρια δολάρια) στο χρηματιστήριο μέσω των νεοδημιουργηθέντων εργαλείων νομισματικής πολιτικής.
Οι ανακοινώσεις για πολιτικές τόνωσης της κινεζικής οικονομίας έρχονται τη στιγμή που τα στοιχεία έδειξαν αργή οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο για τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αν και τα στοιχεία κατανάλωσης και βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις προβλέψεις.
Η παραγωγή διυλιστηρίων της Κίνας μειώθηκε επίσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ασθενής κατανάλωση καυσίμου και τα λεπτά περιθώρια διύλισης περιόρισαν τη μεταποίηση.
Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν ανήσυχες για πιθανές αυξήσεις των τιμών λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με την Χεζμπολάχ να λέει την Παρασκευή ότι περνά σε μια νέα και κλιμακούμενη φάση στον πόλεμο κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ.
«Αν και οι ΗΠΑ θα ήθελαν να πιστεύουν ότι η δολοφονία του ηγέτη είναι μια ευκαιρία για επανέναρξη σοβαρών και ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών, μοιάζει περισσότερο με ευχολόγια παρά με ρεαλιστική εναλλακτική», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα, αναλυτής της πετρελαϊκής εταιρείας PVM.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,27% στα 70,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,35% στα 74,19 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο, ιστορικό ράλι για τον χρυσό
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,047% στα 39,235 ευρώ η μεγαβατώρα.
Εντυπωσιακή είναι η πορεία του χρυσού, καθώς έχει ξεπεράσει πλέον το όριο των 2.700 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορίας του, επεκτείνοντας ένα ράλι που οδηγείται από τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου λόγω της αβεβαιότητας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ωθούν τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή «καταφύγια» περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, λόγω της αποστροφής του ρίσκου και των ανησυχιών για την αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς.
Ο χρυσός έχει αυξηθεί περισσότερο από 31% φέτος, με τα κέρδη να οδηγούνται από την προσδοκία μεγαλύτερης νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,71% στα 2.726,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,71% στα 32,318 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,43% στα 4,387 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0844 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,26% στο 1,3043 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8314 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr