Το μπρεντ τη Δευτέρα έκλεισε κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από τις 7 Φεβρουαρίου, μετά από πτώση άνω του 3%. Χθες, το WTI υποχώρησε κατά 3,6% για να… εγκατασταθεί κοντά στο χαμηλό τεσσάρων μηνών.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Κυριακή να επεκτείνουν τις περισσότερες από τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου έως το 2025, αλλά άφησαν περιθώρια για οικειοθελείς περικοπές από οκτώ μέλη που θα αποκλιμακωθούν σταδιακά από τον Οκτώβριο.
«Η αντίδραση της αγοράς είναι απογοητευτική για όποιον παράγει πετρέλαιο και φέρνει μεγάλη χαρά στους καταναλωτές», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM.
Η αυξημένη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να διοχετευθεί σε μια αγορά όπου η ζήτηση έχει ήδη δείξει σημάδια αδυναμίας.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Απρίλιο μειώθηκαν απροσδόκητα για δεύτερο μήνα λόγω της μείωσης της μη οικιστικής δραστηριότητας. Και τα δύο θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε ασθενέστερη ζήτηση πετρελαίου και καυσίμων.
«Περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα, ανοίγοντας δυνητικά το δρόμο για επανέλεγχο του κατώτερου ορίου του μηνιαίου εύρους στα 72 δολάρια», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της IG Γιπ Γιουν Ρονγκ.
Τα σημάδια της αποδυνάμωσης της αύξησης της ζήτησης έχουν επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, με τα στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμων στις ΗΠΑ να είναι στο επίκεντρο. Η μέση τιμή της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 5,8 σεντς ανά γαλόνι στα 3,50 δολάρια ανά γαλόνι τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της GasBuddy.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει στοιχεία για τα αποθέματα την Τετάρτη.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,54% στα 73,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,39% στα 77,27 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,177% στα 35,230 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,71% στα 2.352,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 2,29% στα 30,09 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 2,13% στα 4,5685 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0865 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,34% στο 1,2759 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8516 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr