Η αποθήκευση φυσικού αερίου βοηθά την Ουκρανία να συλλέγει έσοδα, παρέχοντας παράλληλα στην Ευρώπη πρόσθετη ευελιξία εφοδιασμού μετά τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την ήπειρο λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο Ολεκσέι Τσερνίσοφ, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, είπε στο Reuters ότι η Ρωσία είχε επιτεθεί στην υποδομή της εταιρείας πέντε φορές από τον Μάρτιο, στις πρώτες τέτοιες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Είπε ακόμα ότι η υπόγεια αποθήκευση δεν υπέστη ζημιά, αλλά η Naftogaz εργάζεται για την ενίσχυση της άμυνας, καθώς οι εγκαταστάσεις άντλησης αερίου πάνω από το έδαφος είναι πιο ευάλωτες.
Οι υπόγειες εγκαταστάσεις, κυρίως στη δυτική Ουκρανία, έχουν χωρητικότητα 31 bcm. Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες της Ουκρανίας και να επιτρέψει την αποδέσμευση πλεονασματικών όγκων από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης τον χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου.
Ο Τσερνίσοφ είπε ότι οι ξένοι έμποροι είχαν ξαναρχίσει την άντληση αερίου στην αποθήκη τις τελευταίες ημέρες. Επεσήμανε ότι οι όγκοι ήταν μικροί μέχρι στιγμής, αλλά περίμενε ότι θα αυξηθούν αργότερα φέτος, όταν πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης.
Παρόλα αυτά, δεν θέλησε να μιλήσει για συγκεκριμένου όγκους φυσικού αερίου που έχουν αποθηκευτεί μέχρι στιγμής ούτε να δώσει το όνομα αυτών που έχουν αποθηκεύσει αέριο.
Επεκτείνεται το δίκτυο των… ενδιαφερομένων
Παραδοσιακά, ο αποθηκευτικός χώρος της Ουκρανίας χρησιμοποιήθηκε από γείτονες όπως η Πολωνία, αλλά η Naftogaz είπε ότι έχει μιλήσει με εταιρείες τόσο μακριά όσο η Γαλλία για να αυξήσει τον αριθμό των πελατών.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο συναντήσεων των Ευρωπαίων φορτωτών όπου συμφωνούμε για τους όγκους της έγχυσης (φυσικού αερίου). Αυτοί (οι Ρώσοι) στοχεύουν να μας δυσφημήσουν ως ενεργειακό κόμβο με αποθηκευτικές δυνατότητες», είπε ο Τσερνίσοφ.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα επιτίθεται στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας ως αντίποινα για τις επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά διυλιστήρια.
Ο Τσερνίσοφ είπε ότι η εταιρεία είχε περίπου 100 συμβόλαια με ξένους εμπόρους για την αποθήκευση αερίου. Η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διαμετακόμισης που πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να την ανανεώσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr