Το μπρεντ διαπραγματεύεται άνετα πάνω από το όριο των 80 δολαρίων για τρεις εβδομάδες, με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να έχει μόνο μέτριο αντίκτυπο στις ροές αργού.
Έρευνα του Reuters με τη συμμετοχή 40 οικονομολόγων και αναλυτών την Πέμπτη προέβλεψε μέση τιμή 81,13 δολαρίων το βαρέλι για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα φέτος.
Μια σειρά οικονομικών στοιχείων αναμένεται την Πέμπτη, αλλά το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ (PCE).
Οι αναφορές για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού νωρίτερα τον Φεβρουάριο έδειξαν σταθερό πληθωρισμό και μια προσεκτική προσέγγιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, γεγονός που ώθησε τους επενδυτές να… μεταφέρουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων έως τον Ιούνιο από τον Μάρτιο που εκτιμούσαν αρχικά.
Τα υψηλά επιτόκια έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές μεγάλες δυτικές οικονομίες για τον περιορισμό του πληθωρισμού, μειώνοντας δυνητικά την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, ανεβαίνοντας κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών. Τα αποθέματα αναμενόταν να αυξηθούν μόνο κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια.
Προβλέπεται επίσης επέκταση στις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από την ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+.
«Με την προοπτική της ζήτησης να παραμένει αβέβαιη, πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει την τρέχουσα συμφωνία προμήθειας μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου», ανέφεραν αναλυτές της ANZ.
Την ίδια ώρα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να υποβαθμίζουν τις προοπτικές για εκεχειρία στον πόλεμό τους στη Γάζα. Διαμεσολαβητές του Κατάρ έχουν πει ότι τα πιο επίμαχα ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,34% στα 78,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,09% στα 82,22 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,887% στα 24,860 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,22% στα 2.038,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,33% στα 22,562 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,16% στα 3,8465 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,083 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,13% στο 1,2645 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8565 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr