Μαρτυρίες στην Υεμένη επιβεβαίωσαν εκρήξεις σε όλη τη χώρα.
Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο.
Τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ενίσχυσαν τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που διευρύνεται σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και επηρεάζει τις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή, ειδικά για τα πλοία που κινούνται μέσω του κρίσιμου στενού του Ορμούζ.
«Εάν ένα μεγάλο μέρος των ροών του Στενού του Ορμούζ σταματήσει, θα είχε έως και τρεις φορές τον αντίκτυπο των σοκ στις τιμές του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970 και υπερδιπλάσιο αντίκτυπο του πολέμου της Ουκρανίας στις αγορές φυσικού αερίου, πάνω από τις ήδη εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού και τα επίπεδα αποθεμάτων», δήλωσε ο Σαούλ Κάβονιτς, αναλυτής ενέργειας στο MST Marquee.
Οι αναλυτές της ING σε σημείωμα ανέφεραν ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα διακινούνται μέσω των Στενών του Ορμούζ, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» στην Υεμένη ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό τους ή «θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».
Εκπρόσωπος των Χούθι είπε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να στοχεύει τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και περιφερειακή δύναμη, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και «αποφυγή κλιμάκωσης» και είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.
Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο σε μια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.
Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν υποστήριξη στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ.
Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk και άλλοι εκτρέπουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας τους πελάτες για περαιτέρω διακοπές.
Οι επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ακολουθούν την κατάσχεση από το Ιράν την Πέμπτη ενός ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία νότια του Στενού του Ορμούζ.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 3,78% στα 74,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 3,63% στα 80,22 δολάρια το βαρέλι.
Κέρδη και για το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,817% στα 31,685 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 1,72% στα 2.054,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,21% στα 23,207 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 0,33% στα 3,7882 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0949 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,24% στο 1,2729 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,86 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr