Ο δείκτης Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index (.TRCCRB), ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα από δώδεκα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, ο χρυσός, η ζάχαρη και ο χαλκός, αναμένεται να παρουσιάσει μείωση 4% για το 2023, αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων μείωσαν την παγκόσμια ανάπτυξη και κλόνισαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι τιμές του κακάου αυξήθηκαν κατά 72%, ξεπερνώντας το υψηλό δεκαετιών, λόγω των περιορισμένων προμηθειών, ενώ για το σιδηρομετάλλευμα οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 55%, λόγω των προσπαθειών της Κίνας να στηρίξει τον τομέα των ακινήτων.
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα έπεσαν από τα υψηλά ρεκόρ του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους του έτους, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν τις προμήθειες και η ζήτηση υποχώρησε.
«Η θερμή έναρξη του φετινού χειμώνα έχει κρατήσει τις τιμές αποπληθωρισμένες μέχρι στιγμής, και αν παραμείνει θερμή, όπως προβλέπεται, οι περισσότερες περιοχές θα μπορέσουν να περάσουν άνετα τον φετινό χειμώνα, με ακόμη περισσότερο περίσσευμα για τον χειμώνα του επόμενου έτους», δήλωσε ο Lu Ming Pang, αναλυτής ενέργειας της Rystad,.
Οι αναλυτές της Macquarie ανέφεραν πως αναμένουν ότι η συνολική εξασθένηση των τιμών των εμπορευμάτων θα συνεχιστεί το 2024, με την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ να ανακόπτεται σύντομα και την ευρωπαϊκή και κινεζική ανάπτυξη να παραμένει -στην καλύτερη περίπτωση- «χλιαρή».
Ξεχωρίζει το κακάο και το σιδηρομετάλλευμα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης για το κακάο, φέτος, αυξήθηκαν σε υψηλό 46 ετών και αναμένεται να παραμείνουν ισχυρά το 2024, λόγω της κακής συγκομιδής στη βασική περιοχή παραγωγής, τη Δυτική Αφρική, όπου η εξάπλωση της ιογενούς ασθένειας των διογκωμένων βλαστών έχει πλήξει τις καλλιέργειες.
Η Capital Economics ανέφερε ότι η περιορισμένη προσφορά σε συνδυασμό με την υψηλή εποχιακή ζήτηση είναι πιθανό να στηρίξει τις υψηλές τιμές του κακάου μέχρι το 2024, έως ότου φτάσει νέα προσφορά τον Οκτώβριο, με την έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Όσον αφορά το σιδηρομετάλλευμα, οι προσπάθειες της Κίνας να αναζωογονήσει τον ταλαιπωρημένο τομέα των ακινήτων της και να στηρίξει μια αποσπασματική οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία αύξησαν τις τιμές, ενώ περισσότερα κέρδη αναμένονται στις αρχές του 2024.
«Οι υποστηρικτικές πολιτικές για την αγορά ακινήτων, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για περαιτέρω οικονομική τόνωση κατά τη διάρκεια των σημαντικών συνεδριάσεων του Δεκεμβρίου λειτούργησαν θετικά», δήλωσε ο Pei Hao, αναλυτής της FIS.
Σοκ στην προσφορά τροφίμων
Ο ζεστός και ξηρός καιρός, λόγω του Ελ Νίνιο, επιβάρυνε την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, καφέ και ζάχαρης, στηρίζοντας τις τιμές.
Οι διαταραχές της προσφοράς στην αγορά ρυζιού ώθησαν την Ινδία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή παγκοσμίως, να περιορίσει τις εξαγωγές, οδηγώντας τις τιμές του πιο ευρέως καταναλισκόμενου βασικού προϊόντος στον κόσμο σε υψηλά 15 ετών και προκαλώντας πιέσεις στον πληθωρισμό τροφίμων.
Οι τιμές του ρυζιού, στα βασικά εξαγωγικά κέντρα της Ασίας, έχουν σκαρφαλώσει πάνω από 40% το 2023 και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή στις αρχές του επόμενου έτους.
Η συρρίκνωση των προμηθειών προκάλεσε, επίσης, ράλι στις τιμές του καφέ με τον τύπο ρομπούστα να αυξάνεται σχεδόν 60% το 2023.
Η παραγωγή ζάχαρης στην Ινδία πρόκειται να υπολείπεται της κατανάλωσης για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια και οι χαμηλότερες φυτεύσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον νούμερο 2 παραγωγό παγκοσμίως να μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα.
Το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια οδεύουν προς απώλειες το 2023, αλλά οι τιμές παραμένουν ευάλωτες στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του Ελ Νίνιο, στους περιορισμούς των εξαγωγών και στις αυστηρότερες δεσμεύσεις για βιοκαύσιμα.
Η παραγωγή φοινικέλαιου είναι πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος, λόγω του Ελ Νίνιο, υποστηρίζοντας τις τιμές του μαγειρικού λαδιού που μειώθηκαν περισσότερο από 10% το 2023.
Αύξηση προσφοράς στην ενέργεια
Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα μπορούσε να επιβαρύνει και πάλι τις τιμές το 2024, για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent και West Texas Intermediate (WTI) έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 7% φέτος, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, παρά το ρεκόρ της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και τις βαθύτερες περικοπές της προσφοράς από τον OPEC+.
Η αύξηση της παραγωγής εκτός OPEC θα κυριαρχήσει το 2024, με την S&P Global Commodity Insights να προβλέπει ρεκόρ παραγωγής αργού και υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τον Καναδά.
Η Macquarie αναμένει ότι, το 2024, οι τιμές του Brent και του WTI θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 77 και 73 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στην Ασία, και τον άνθρακα Newcastle, στην Αυστραλία, υποχώρησαν περισσότερο από 50% σε σχέση με τα περσινά υψηλά ρεκόρ, καθώς η ζήτηση από την Ευρώπη υποχώρησε, ενώ η Κίνα και η Ινδία αύξησαν την παραγωγή άνθρακα για να αποτρέψουν την επανάληψη του περσινού ενεργειακού σοκ.
Μικτές προοπτικές για τα μέταλλα
Το πιο αδύναμο δολάριο και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, βοήθησαν τον χρυσό να τρέξει προς την καλύτερη χρονιά των τελευταίων τριών ετών, με τις τιμές του να ανεβαίνουν σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τα 2.100 δολάρια, τον Δεκέμβριο.
Η Citi αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού και του αργύρου θα αυξηθούν έως τα μέσα του 2024, λόγω της ισχυρής ζήτησης για μέταλλα, ως αντιστάθμισμα έναντι των κινδύνων στις αγορές μετοχών και ακινήτων.
Στα βιομηχανικά μέταλλα, το νικέλιο, με πτώση άνω του 40% το 2023, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, λόγω των υψηλότερων προμηθειών από κορυφαίους παραγωγούς, την Ινδονησία και την Κίνα. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση το 2024, εν μέσω παγκόσμιου πλεονάσματος.
Η ασθενέστερη του αναμενόμενου ζήτηση της Κίνας και οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ επιβάρυναν τις τιμές, οι οποίες ανέκτησαν κάποιο έδαφος τους τελευταίους μήνες, λόγω των διαταραχών στην προσφορά, μετά το κλείσιμο ορυχείων στον Παναμά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr