Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τρίτη μια πολυεθνική επιχείρηση για τη διαφύλαξη του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται.
Αν και οι επιθέσεις στη θάλασσα ενίσχυσαν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, «η πραγματική επίδραση στις ροές πετρελαίου είναι πιθανό να είναι περιορισμένη», δήλωσε ο Τζον Έβανς του χρηματιστή πετρελαίου PVM.
«Οι επιθέσεις δεν έπληξαν τίποτα που να παρεμβαίνει στην παραγωγή», εξήγησε.
Το αργό είχε σκαρφαλώσει σχεδόν 2% τη Δευτέρα, λόγω των φόβων για τις διακοπές στο εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, μέσω της οποίας διέρχεται περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι η διαταραχή είναι απίθανο να έχει μεγάλη επίδραση στις τιμές του αργού και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επειδή οι δυνατότητες αλλαγής δρομολογίων των πλοίων υποδηλώνουν ότι η παραγωγή δεν αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα.
Η μεγάλη πετρελαϊκή BP διέκοψε προσωρινά τη διαμετακόμιση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και ο όμιλος πετρελαιοφόρων Frontline δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα πλοία του θα αποφύγουν τη διαδρομή, δείχνοντας ότι η κρίση διευρύνεται και περιλαμβάνει αποστολές ενέργειας.
Επίσης στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα θα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις προμήθειες των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αναμένεται να μειωθούν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,25% στα 72,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,27% στα 77,74 δολάρια το βαρέλι.
«Βουτιά» για το φυσικό αέριο- Καταλυτική συμφωνία Γερμανίας- Νορβηγίας
Ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς «κατρακυλούν» 8,282% στα 32,580 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Sefe «έκλεισε» μια υπερπαραγωγική συμφωνία φυσικού αερίου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη νορβηγική Equinor την Τρίτη, καλύπτοντας το ένα τρίτο των αναγκών βιομηχανικού αερίου της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Η συμφωνία σηματοδοτεί, όπως επισημαίνει το Reuters, ένα ορόσημο στις προσπάθειες του Βερολίνου να αντικαταστήσει τον πρώην μακροπρόθεσμο προμηθευτή του, τη Ρωσία, η οποία πρώτα έκοψε και αργότερα ανέστειλε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream το 2022, ενισχύοντας τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας την περασμένη χειμερινή περίοδο.
«Αυτή είναι μια απάντηση στην ανάγκη της Ευρώπης για μακροπρόθεσμη, αξιόπιστη παροχή ενέργειας και μια βιώσιμη οδός για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα», δήλωσε ο CEO της Equinor Άντερς Όπενταλ.
Η συμφωνία προμήθειας καλύπτει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως το 2034 και έχει δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε χρόνια καλύπτοντας 29 bcm, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή δήλωση.
Σε τρέχουσες τιμές αγοράς, αυτό μεταφράζεται σε όγκο συμβολαίου περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε η Equinor.
«Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα διασφαλίζει τη βιώσιμη και αδιάλειπτη προμήθεια για τους Ευρωπαίους και, ειδικότερα, τους Γερμανούς πελάτες στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sefe, Έγκμπερτ Λέγκε.
Ο χρυσός ανεβαίνει 0,08% στα 2.041,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,66% στα 24,267 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,84% στα 3,8848 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0946 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,64% στο 1,2723 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,38% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8603 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr