Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Μάθιου ΜακΝτέρμοτ, ο επικεφαλής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας παγκοσμίως, δήλωσε ότι ο κολοσσός της Wall Street όχι μόνο προετοιμάζεται για αύξηση του όγκου συναλλαγών, αλλά παρατηρεί επίσης ένα αυξανόμενο κύμα ενδιαφέροντος για παράγωγα κρυπτονομισμάτων μεταξύ των πελατών του.
Η αγορά είναι γεμάτη προσδοκίες καθώς αναμένει με ανυπομονησία την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με την έγκριση ενός spot Bitcoin ETF. Αυτή η κίνηση αναμένεται να «ξεκλειδώσει» νέες ευκαιρίες και να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα.
Το Bitcoin έχει ήδη σημειώσει άνοδο άνω του 50% αυτό το τρίμηνο. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι σταθμίζουν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων.
Ο ΜακΝτέρμοτ, ωστόσο, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου φάσματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης tokens που βασίζονται σε blockchain που αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα.
Η δήλωσή του υπογραμμίζει μια «τεράστια όρεξη» για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, η οποία έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.
Ο ίδιος προβλέπει αύξηση του όγκου συναλλαγών που βασίζεται σε blockchain τα επόμενα 1-2 χρόνια, με σημαντική ανάπτυξη της αγοράς να αναμένεται σε 3-5 χρόνια. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η μετάβαση των περισσότερων χρηματοοικονομικών αγορών στο blockchain εξακολουθεί να είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος.
Σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs σε πελάτες της, το 16% αναμένει ότι πάνω από το 10% των χρηματοπιστωτικών αγορών θα λειτουργούν με tokens εντός 3-5 ετών. Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι η Goldman Sachs έχει μια ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τη διαπραγμάτευση παραγώγων κρυπτονομισμάτων για θεσμικούς πελάτες, αν και αυτή η αγορά είναι μικρή.
Τα ατού του blockchain
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τεχνολογία blockchain αφορά την υιοθέτηση νέων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και θα φέρει την επανάσταση στην υποκείμενη υποδομή των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Δήλωσε ότι η χρήση του blockchain θα μπορούσε να αποφέρει σημαντική λειτουργική αποτελεσματικότητα, να εξορθολογίσει τις διαδικασίες διακανονισμού και να συμβάλει στην απομάκρυνση του κινδύνου των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Πρόσθεσε ότι εάν οι τίτλοι διαπραγματεύονταν μέσω blockchain, οι εξασφαλίσεις και η ρευστότητα θα μπορούσαν να σταλούν μεταξύ των συναλλασσόμενων μερών πιο γρήγορα και με ακρίβεια.
Ωστόσο, το ταξίδι προς ένα οικονομικό τοπίο που κυριαρχεί στο blockchain έχει προκλήσεις. Παρά τα διάφορα πιλοτικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων που βασίζονται σε blockchain, δεν υπάρχει καμία συνήθης έκδοση ή καθιερωμένη δευτερογενής αγορά ρευστότητας.
Ο ΜακΝτέρμοτ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μια έγκριση ETF δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε άμεση και δραματική αύξηση της ρευστότητας και των τιμών. Ωστόσο, σημείωσε τις δυνατότητες αυτής της εξέλιξης να προσελκύσει νέους θεσμικούς επενδυτές στην αγορά.
Τόνισε επίσης τη σημασία της ικανότητας ενασχόλησης με ένα οικείο και με προοπτικές προϊόν, επισημαίνοντας αυτό ως ένα θετικό βήμα για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr