Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας ενισχύθηκε τον Οκτώβριο καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες, ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησε με τον ΟΠΕΚ+ όσον αφορά την αύξηση των προβλέψεων για την άνοδο της ζήτησης πετρελαίου για φέτος, παρά τις προβλέψεις για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε πολλές μεγάλες χώρες.
Η καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται και στην προσφορά, με τις Ηνωμένες Πολιτείες «πιθανότατα στην κορύφωση της παραγωγής αργού», ενώ η καθυστερημένη δημοσιοποίηση των δεδομένων πετρελαίου από τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο κάνει την επενδυτική κατάσταση πιο αδιαφανή, είπε ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) θα δημοσιεύσει την πρώτη της έκθεση απογραφής πετρελαίου σε δύο εβδομάδες την Τετάρτη, μετά από καθυστέρηση την περασμένη εβδομάδα λόγω αναβάθμισης του συστήματος.
Οι Financial Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι η Δανία θα επιφορτιστεί με την επιθεώρηση και ενδεχομένως να μπλοκάρει τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που πλέουν στα ύδατά της στο πλαίσιο νέων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Δύση διερευνά περισσότερους τρόπους επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο αργό της Μόσχας. Μένει πλέον να φανεί ο τρόπος επιβολής της Δανίας.
Την ίδια ώρα, μια πιο ήπια μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve την ερχόμενη άνοιξη οδήγησε το αμερικανικό δολάριο ΗΠΑ σε χαμηλό δυόμισι μηνών έναντι ενός «καλαθιού» άλλων νομισμάτων. Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου, καθιστώντας το αργό φθηνότερο για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Ο βρετανικός πληθωρισμός υποχώρησε επίσης τον Οκτώβριο, και περισσότερο από το αναμενόμενο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι ο κύκλος σύσφιξης της Τράπεζας της Αγγλίας έχει τελειώσει, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης να έχουν φτάσει, όπως φαίνεται, στο αποκορύφωμα για τα επιτόκια.
Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία την Τετάρτη για έναν νόμο για την επιβολή ορίων εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 2030, πιέζοντας τους διεθνείς προμηθευτές να περιορίσουν τις εκπομπές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,52% στα 77,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,40% στα 82,14 δολάρια το βαρέλι.
Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,729% στα 47,955 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,47% στα 1.975,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,52% στα 23,48 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,67% στα 3,7077 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0857 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,28% στο 1,2462 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8711 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr