«Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις για άσυλο θα πρέπει να λαμβάνει απάντηση το συντομότερο δυνατό. Ομοίως, οι αβάσιμες αιτήσεις ασύλου θα πρέπει, επίσης, να απορρίπτονται πολύ γρήγορα. Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα», δήλωσε. Ταυτόχρονα, ο Poutvaara εξήρε τα σχέδια της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χορηγήσει στους δήμους ένα κατά κεφαλήν εφάπαξ ποσό 7.500 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο.
Σύμφωνα με τον Poutvaara, η κάρτα πληρωμών για τους αιτούντες άσυλο που συζητιέται μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά προϊόντων όπως τσιγάρα ή ακριβά τρόφιμα και στη συνέχεια, τη μεταπώλησή τους. «Γι' αυτό περιμένω ότι η κάρτα θα έχει μόνο ένα μικρό αντίκτυπο», συμπλήρωσε. Το πρόβλημα αυτό δεν προκύπτει με τις αμιγείς παροχές σε είδος, όπως η προσφορά φαγητού στα καταλύματα, αλλά οι παροχές αυτού του είδους είναι πιο ακριβές και πιο δύσκολο να οργανωθούν. Η καθιέρωση μιας κάρτας πληρωμών θα μπορούσε να καταστήσει τη Γερμανία λιγότερο ελκυστική ως χώρα προορισμού, όμως δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας κατά τη διάρκεια της εισαγωγής της κάρτας για να εξακριβωθεί το κατά πόσον έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο Poutvaara δήλωσε ότι είναι επιθυμητό να γίνει διάκριση μεταξύ αιτούντων άσυλο από χώρες με καλές και κακές προοπτικές παραμονής στη Γερμανία. Θα είχε νόημα να παρέχονται λιγότερα χρήματα και περισσότερες παροχές σε είδος στους αιτούντες άσυλο των οποίων οι προοπτικές παραμονής είναι κακές, δεδομένου ότι αυτά θα καθιστούσαν λιγότερο ελκυστικό το ταξίδι στη Γερμανία και την υποβολή αβάσιμης αίτησης ασύλου. Για τους αιτούντες άσυλο με καλές προοπτικές παραμονής, το επιχείρημα υπέρ των παροχών σε είδος είναι ασθενέστερο, διότι δυσχεραίνουν την ένταξη. Η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας εργασίας σε αυτή την ομάδα θα πρέπει να επιταχυνθεί.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ifo Schnelldienst 11/23, η ερευνήτρια του ifo Yvonne Giesing πρότεινε η μετανάστευση να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στη χώρα.
Η Giesing συνέχισε γράφοντας ότι είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί το εργασιακό δυναμικό των μεταναστών που ζουν ήδη στη Γερμανία, εξασφαλίζοντας την καλύτερη ενσωμάτωσή τους. Επενδύσεις σε γλωσσικές δεξιότητες και επανεκπαίδευση μπορούν να βοηθήσουν. Για να προωθηθεί η ένταξη στην αγορά εργασίας, οι νόμοι και οι κανονισμοί σχετικά με την παραμονή θα πρέπει να χαλαρώσουν για όλους τους πρόσφυγες. Εάν βρουν μια θέση εργασίας ή μια εκπαιδευτική προσφορά σε άλλη περιοχή, θα πρέπει να μπορούν να μετακινηθούν εκεί χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και πιστοποιητικά, εφόσον αυτό δεν αυξάνει το κόστος της στέγασής τους ή άλλες παροχές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr