Το μπρεντ έχει υποχωρήσει κατά 4,9% αυτή την εβδομάδα, ενώ το αμερικανικό αργό χάνει 5,1% από την περασμένη εβδομάδα. Οι τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης είναι το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί ηττών και για τα δύο συμβόλαια από την πτώση τεσσάρων εβδομάδων από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου.
«Η απειλή διακοπής των προμηθειών από τη Μέση Ανατολή συνεχίζει να μειώνεται», ανέφερε η ANZ Research. «Η σύγκρουση παραμένει καλά περιορισμένη στη Γάζα, παρά τις ανησυχίες ότι θα κλιμακωθεί καθώς τα γειτονικά αραβικά έθνη δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους», συμπλήρωσε.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας για τέσσερις ώρες την ημέρα, αν και δεν υπήρχε ένδειξη πλήρους εγκατάλειψης.
Η αγωνία για διακοπές του εφοδιασμού από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μειώνεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση, ειδικά από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα αύξησαν τις ανησυχίες για υποχώρηση της ζήτησης. Επιπλέον, τα διυλιστήρια στην Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία, ζήτησαν λιγότερη προμήθεια από τη χώρα για τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η καθοδική πίεση θα μειωθεί και οι τιμές θα ανακάμψουν μετά την πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
«Υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που δείχνουν άνοδο των τιμών, όπως η πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να αναλάβει δράση για να στηρίξει τις τιμές, ενώ παραμένουν και αυξημένοι κίνδυνοι για διαταραχή του εφοδιασμού λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», επεσήμαναν.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1% στα 76,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,97% στα 80,79 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,904% στα 46,250 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,86% στα 1.952,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,72% στα 22,512 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,77% στα 3,6123 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0675 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,13% στο 1,2205 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8748 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr