Ο πρωταρχικός μηχανισμός μετάδοσης των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στην παγκόσμια οικονομία είναι, διαχρονικά, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έχει αυξηθεί, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι διαταραχές στην προσφορά από την περιοχή θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές πολύ υψηλότερα. Όμως, πόσο μπορούν να επηρεάσουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό αυτές οι αυξήσεις;
Ο κίνδυνος από ένα σοκ στην προσφορά εντοπίζεται στις «υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων», καθώς η αύξηση στην τιμή του Brent θα ωθούσε την παγκόσμια οικονομία σε στασιμοπληθωριστική κατεύθυνση. Οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού, ενώ ο κίνδυνος δευτερογενών επιδράσεων (δηλ. αύξηση μισθών και τιμών) θα οδηγούσε τις κεντρικές τράπεζες προς την κατεύθυνση πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων. Όμως, η άνοδος των επιτοκίων, ενώ επιτυγχάνει τον στόχο της συγκράτησης των τιμών, από την άλλη, συντελεί στην αύξηση των πληθωριστικών τιμών.
Συνολικά, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και η πίεση στα νοικοκυριά από τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων μπορούν να οδηγήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα στασιμοπληθωριστικό αποτέλεσμα.
Η εξασθένιση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, αποτέλεσε βασικό παράγοντα του παγκόσμιου αποπληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος. Όμως η τάση αυτή είχε ήδη αρχίσει να αντιστρέφεται πριν από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
Ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου παρέμεναν στο σημερινό επίπεδο, ο πληθωρισμός ενέργειας θα γινόταν θετικός μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, προτού εξασθενίσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι τιμές του πετρελαίου πρέπει, λοιπόν, να ανέβουν πολύ περισσότερο για να εκτροχιάσουν τη σταθερή μείωση του γενικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τις αναλύσεις.
Αν οι διαρκείς αυξήσεις του πληθωρισμού επηρεάσουν του μισθούς, είναι πιθανό να προκαλέσουν έναν πληθωρισμό που θα είναι σταθερός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με τη Fed να έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με την αύξηση των, οι ανησυχίες σχετικά με τις δευτερογενείς επιδράσεις του πληθωρισμού θα μπορούσαν εύκολα να γείρουν τη ζυγαριά προς μια ακόμη αύξηση τον Νοέμβριο, εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Ωστόσο, η άμεση απειλή για τον πληθωρισμό από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται, καθώς η ανάλυση δείχνει ότι οι τιμές της ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,7% του βασικού ΔΤΚ, πράγμα που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου στον υποκείμενο πληθωρισμό θα είναι ελάχιστος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr