Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 6% την Παρασκευή, με το πρώτο να ολοκληρώνει την εβδομάδα με άνοδο κατά 7,5% και το WTI κατά 5,9%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ο πόλεμος μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη κλιμάκωση που αφορά το Ιράν.
Το Ιράν προειδοποίησε το Σάββατο ότι εάν τα «εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία» του Ισραήλ δεν σταματήσουν, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με «σοβαρές συνέπειες».
Υπό τους φόβους της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Ισραήλ τη Δευτέρα.
Το Ισραήλ αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, αφού πηγές ασφαλείας στην Αίγυπτο είχαν πει νωρίτερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παύση των επιδρομών, την αποχώρηση ξένων και την είσοδο βοήθειας στην περιοχή.
«Οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν τον αντίκτυπο της σύγκρουσης, ενώ μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση δεν έχει ξεκινήσει μετά την προθεσμία των 24 ωρών που το Ισραήλ έδωσε πρώτα στους κατοίκους του βόρειου μισού της Γάζας για να φύγουν προς τα νότια», είπε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, επικεφαλής της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στο Πεκίνο τη Δευτέρα, όπου συζήτησαν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
«Η κατάσταση παραμένει ρευστή και άσχημη για την πρόβλεψη των τιμών, με ελάχιστες πιθανότητες επιστροφής σε μια σχετικά κανονική αγορά, όποια κι αν είναι αυτή, μετά την επιδημία COVID και την εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Τζον Έβανς.
Σε άλλα νέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το πλαφόν της G7 των 60 δολαρίων το βαρέλι, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα κενά στον μηχανισμό που σχεδιάστηκε να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς αργού στον κόσμο και ο αυστηρότερος έλεγχος των αποστολών της από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται οριακά 0,03% στα 86,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,12% στα 90,78 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,570% στα 50,975 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,62% στα 1.929,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,67% στα 22,742 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 0,36% στα 3,5832 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,053 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,08% στο 1,2151 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8666 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr