Η επενδυτική τράπεζα παρατήρησε ότι η ζήτηση της Κίνας για χαλκό έχει αυξηθεί κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ αυτή για σιδηρομετάλλευμα και πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 7% και 6%, αντίστοιχα, ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες της Goldman για ολόκληρο το έτος.
«Αυτή η ισχύς στη ζήτηση έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με έναν συνδυασμό ισχυρής ανάπτυξης από την “πράσινη” οικονομία, το δίκτυο και την ολοκλήρωση ακινήτων», σημειώνει η έκθεση της Goldman.
Ενώ ο τομέας ακινήτων της Κίνας εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει, η επενδυτική τράπεζα σημείωσε ότι η «πράσινη» οικονομία της Κίνας έχει δείξει «σημαντική δυναμική» μέχρι στιγμής φέτος, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για μέταλλα που σχετίζονται με την «πράσινη» μετάβαση, όπως ο χαλκός.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs απέδωσαν την… πράσινη έξαρση της Κίνας για χαλκό σε μεγάλο βαθμό στις χερσαίες ηλιακές εγκαταστάσεις της, οι οποίες μέχρι στιγμής το 2023 «έχουν φθάσει στο επίπεδο των εγκαταστάσεων όλων των προηγούμενων ετών».
Η εν λειτουργία ηλιακή ισχύς της Κίνας έχει φθάσει τα 228 GW, περισσότερο από ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου του Global Energy Monitor. Και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται σε καλό δρόμο να διπλασιάσει την αιολική και ηλιακή της ικανότητα πέντε χρόνια πριν από τους στόχους της για το 2030.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Goldman Sachs, η ζήτηση «πράσινου» χαλκού στην Κίνα αυξήθηκε κατά 71% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
«Η πιο σημαντική ισχύς ήρθε από την πλευρά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η σχετική ζήτηση χαλκού αυξήθηκε κατά 130% ετησίως μέχρι σήμερα, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης που σχετίζεται με την ηλιακή ενέργεια», έγραψε η Goldman σε ξεχωριστή έκθεση με ημερομηνία 25 Αυγούστου.
Η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας ενισχύει επίσης τη ζήτηση για βασικά μέταλλα όπως το αλουμίνιο.
«Η βελτίωση των τάσεων της μεταποίησης μέχρι στιγμής το τρίτο τρίμηνο συνέπεσε επίσης με ισχυρότερα επίπεδα εισαγωγών βασικών μετάλλων», ανέφερε η έκθεση.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για άνοδο 3,9%. Και σε αυτήν την κατηγορία, η προστιθέμενη αξία της κατασκευής εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση.
Συνεχώς ανοδική η ζήτηση
Η Goldman προέβλεψε ότι η αύξηση της ζήτησης για αυτά τα μέταλλα πρόκειται να συνεχιστεί.
«Βλέπουμε ένα υποστηρικτικό υπόβαθρο για το επόμενο έτος για τη ζήτηση αλουμινίου και χαλκού, δεδομένου ότι οι τρέχοντες θετικοί παράγοντες είναι σταθεροί», προβλέπει η έκθεση.
Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας έχει επίσης αυξηθεί λόγω μιας «ταχείας ανάκαμψης» σε τομείς υπηρεσιών υψηλής έντασης πετρελαίου, όπως οι μεταφορές, αν και οι αναλυτές είπαν ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά και μια «βουτιά».
«Η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο έχει υποστηριχθεί από την εσωτερική κινητικότητα ρεκόρ, όπως υποδεικνύεται από τα ισχυρά δεδομένα συμφόρησης και πτήσεων εσωτερικού», παρατήρησε η Goldman.
«Κατά την άποψή μας, αυτό το ισχυρό επίπεδο είναι βιώσιμο, αν και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr