Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τις εθελοντικές περικοπές προσφοράς πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας νέο «πονοκέφαλο» στους επενδυτές για πιθανές ελλείψεις κατά τη διάρκεια αιχμής της χειμερινής ζήτησης.
Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent ενισχύθηκε κατά 1,32 δολάρια ή περίπου 1,5% και έκλεισε στα 90,32 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, έφτασε έως τα 91,15 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τις 17 Νοεμβρίου του 2022.
Παράλληλα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) κατέγραψε άνοδο 1,49 δολαρίων, ή περίπου 1,7%, στα 87,04 δολάρια το βαρέλι, αφού έφθασε επίσης στο υψηλό 10 μηνών των 88,07 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές περίμεναν ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά η τρίμηνη παράταση ήταν απροσδόκητη. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι θα επανεξετάζουν τις περικοπές προσφοράς κάθε μήνα και θα μπορούσαν να τις τροποποιήσουν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
«Με την επέκταση της περικοπής παραγωγής, αναμένουμε έλλειμμα στην αγορά άνω του 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως το δ’ τρίμηνο του 2023», σημείωσε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo. Η UBS αναμένει πλέον ότι το Brent θα αυξηθεί στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.
Αντανακλώντας τις ανησυχίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη προσφορά πετρελαίου, τα συμβόλαια προκαταρκτικού μήνα Brent και WTI διαπραγματεύονταν επίσης με το υψηλότερο ασφάλιστρο από τον Νοέμβριο σε μεταγενέστερες τιμές. Αυτή η συνθήκη, που ονομάζεται οπισθοδρόμηση, υποδηλώνει σύσφιξη της παροχής για έγκαιρες παραδόσεις.
Παρέχοντας πρόσθετη στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, η Goldman Sachs είπε ότι «βλέπει» πλέον την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ ότι θα ξεκινήσει τους επόμενους 12 μήνες στο 15%, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη της τάξης του 20%. Μαζί με τις περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ να αποφύγει μια σκληρή ύφεση συνέβαλαν στην άνοδο της ζήτησης των τιμών πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.
Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent όσο και του WTI έχουν κερδίσει περισσότερο από 20% από τα τέλη Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο χρυσός υποχώρησε την Τρίτη σε χαμηλό μίας εβδομάδας λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και του «άλματος» του αμερικανικού δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν αντιστάθμιση έναντι των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε κατά 0,7% χαμηλότερα στα 1.952,60 δολάρια. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Κίνα και την ευρωζώνη, προκάλεσαν το δολάριο να φτάσει σε υψηλά πολλών μηνών, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε κατά 1,8% στα 23,53 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και ένα μήνα. Η πλατίνα διολίσθησε 2,6% στα 929,54 δολάρια και το παλλάδιο έχασε 0,6% στα 1.214,45 δολάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr